«ΒΟΜΒΑ» πρώην συμβούλου του Λευκού Οίκου για τους BRICS+: Έτσι θα τελειώσουν το δολάριο

Έρχονται αναταράξεις στην Δύση…

Η αυξανόμενη χρήση εθνικών νομισμάτων από τις χώρες BRICS είναι πιθανό να επιταχύνει την αποδολαριοποίηση, δήλωσε ο οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζο Σάλιβαν. Ακόμη και χωρίς να δημιουργήσουν ένα ενιαίο νόμισμα, αυτό θα μπορούσε να τερματίσει την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Joe Sullivan, πρώην ειδικό σύμβουλο στο Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, το δολάριο ΗΠΑ αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από τις χώρες BRICS λόγω της προγραμματισμένης επέκτασης του μπλοκ και των προσπαθειών να προωθήσει την χρήση εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο μεταξύ των μελών.

Σε ένα άρθρο για το περιοδικό Foreign Policy, ο Sullivan υποστήριξε ότι οι BRICS θα μπορούσαν να ωθήσουν το δολάριο μακριά από την κυριαρχία του στο παγκόσμιο εμπόριο, ακόμη κι αν δεν έχουν ένα ενιαίο νόμισμα.

Οι BRICS αποτελούνται επί του παρόντος από την Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και την Νότια Αφρική, αλλά θα προσχωρήσουν τον ερχόμενο Ιανουάριο η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο διευρυμένος όμιλος, τον οποίο ο Sullivan αποκαλεί BRICS+, εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2040.

«Οι BRICS+ μπορούν να φέρουν την οικονομική πολιτεία του Παγκόσμιου Νότου από τον 20ο στον 21ο αιώνα… Στον 21ο αιώνα, μη δυτικά οικονομικά μπλοκ όπως το BRICS+ μπορούν να αποκτήσουν επιρροή στη Δύση», λέει ο Sullivan.

Σημειώνει ότι τρία από τα αρχικά μέλη του μπλοκ – η Βραζιλία, η Κίνα και η Ρωσία – είναι σημαντικοί εξαγωγείς πολύτιμων μετάλλων και σπάνιων γαιών. Με την προσθήκη της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας και της Σαουδικής Αραβίας – των τριών χωρών που περιβάλλουν τη Διώρυγα του Σουέζ, μια βασική εμπορική αρτηρία – το μπλοκ θα έχει αντίκτυπο στο 12% του παγκόσμιου εμπορίου. Η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι σημαντικοί εξαγωγείς ορυκτών καυσίμων, θα δώσουν στον όμιλο μεγαλύτερη βαρύτητα στις αγορές εμπορευμάτων.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία κατέχει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, γεγονός που «αυξάνει την οικονομική μόχλευση των BRICS+ όσον αφορά τις χρηματοοικονομικές συμμετοχές», σύμφωνα με τον Sullivan.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες BRICS προωθούν ενεργά την χρήση των εθνικών τους νομισμάτων στο αμοιβαίο εμπόριο και έχουν υπονοήσει ακόμη και την δυνατότητα εισαγωγής ενός νέου κοινού εμπορικού νομίσματος σε μια σύνοδο κορυφής τον προσεχή Αύγουστο. Ενώ ένα τέτοιο νόμισμα είναι ακόμα στα σκαριά, ο Sullivan πιστεύει ότι οι BRICS+ έχουν την δύναμη να ανατρέψουν την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ ακόμα και χωρίς αυτό:

‘’Οι χώρες BRICS+ δεν χρειάζεται να περιμένουν έως ότου αποκτήσουν ένα κοινό νόμισμα συναλλαγών. Οι χώρες BRICS+ δεν χρειάζεται καν να έχουν ένα κοινό εμπορικό νόμισμα για να υπονομεύσουν τον τομέα του «Βασιλιά δολaρίου». Απλά και μόνο εάν τα κράτη BRICS+ απαιτούσαν από κάθε μέλος να πληρώνει στο δικό του εθνικό νόμισμα για τις συναλλαγές με τα άλλα κράτη, ο ρόλος του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία θα μειωνόταν’’.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί