«ΒΟΜΒΑ» από Pravda: Ένας πόλεμος μπορεί να γίνει στον Καύκασο: Μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας

Βόμβα Μεγατόνων...

Όπως σας έχουμε γράψει, η στρατιωτική σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν δεν αποτελεί απλά μια διμερής διένεξη.

Οι Τούρκοι στηρίζουν και εξοπλίζουν τους τουρκογενείς Αζέρους, ενώ στον αντίποδα η Μόσχα διατηρεί στρατιωτικές συμφωνίες με την Αρμενία.

Πλέον τα ρωσικά ΜΜΕ αναρωτιούνται φωναχτά:

«Θα κηρύξει πόλεμο η Ρωσία κατά της Τουρκίας;»

Αυτός ακριβώς είναι ο τίτλος άρθρου της ρωσικής  Pravda, η οποία δίνει και την απάντηση:

Η Ρωσία δεν χρειάζεται να εμπλακεί στην σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Οι Ρώσοι πολιτικοί πρέπει να διασφαλίζουν μόνο τα ρωσικά συμφέροντα. Μπορεί να γίνει μόνο ένας μεγάλος πόλεμος στην περιοχή – ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Διαβάστε το άρθρο και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα:

Η Ρωσία δεν χρειάζεται να εμπλακεί στην σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Οι Ρώσοι πολιτικοί πρέπει να διασφαλίζουν μόνο τα ρωσικά συμφέροντα. Μπορεί να γίνει μόνο ένας μεγάλος πόλεμος στην περιοχή – ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Κατά τον Andrei Perla, παρατηρητή του TsarGrad, εκατοντάδες άντρες στέκονται στη γραμμή των στρατιωτικών γραφείων εγγραφής και στρατολόγησης στην Αρμενία, περιμένοντας στην ουρά να πάνε στον πόλεμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρμένιοι που ζουν ως διασπορά ξεπερνούν τους Αρμένιους που κατοικούν στην Αρμενία. Σήμερα, τρία εκατομμύρια Αρμένιοι ζουν στη Ρωσία. Περίπου 1 εκατομμύριο Αρμένιοι ζουν στη Γαλλία και απολαμβάνουν τεράστια πολιτική επιρροή εκεί. Περίπου μισό εκατομμύριο Αρμένιοι ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η επιρροή τους είναι πολύ εμφανής εκεί και σε άλλες διασπορές.Αυτή η σύγκρουση δεν θα παραμείνει τοπική: η Τουρκία, η Ρωσία και η Γαλλία έχουν ήδη συμμετάσχει σε αυτήν την ιστορία.

Η Αρμενία και η Ρωσία δεσμεύονται από συμμαχικές υποχρεώσεις. Υπάρχει μια ρωσική στρατιωτική βάση στην Αρμενία και η Αρμενία είναι μέλος του CSTO (Οργανισμός Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια) και του EAEU (Ευρωπαϊκή-Ασιατική Οικονομική Ένωση)

Από την πλευρά του, το Αζερμπαϊτζάν είναι αναμφίβολα οικονομικός εταίρος της Ρωσίας, αλλά ταυτόχρονα ο στρατιωτικός σύμμαχος της Τουρκίας.

Ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Gleb Kuznetsov έγραψε: «Κανείς δεν ήταν έτοιμος να καλύψει (ειδησεογραφικά) την σύγκρουση, αλλά όχι τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων που” δέχτηκαν επίθεση “από τους Αρμένιους το πρωί … Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι η σύγκρουση θα τελειώσει όταν το Αζερμπαϊτζάν ανακτήσει την κυριαρχία του στις περιοχές γύρω από το Καραμπάχ ή πάνω σε όλο το Καραμπάχ».

Δεν είναι κρυφό ότι το Αζερμπαϊτζάν βλέπει την Αρμενία ως τρομοκρατικό κράτος. Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, ίχνη αρμενικής αρχιτεκτονικής ή ιστορίας καταστρέφονταν συστηματικά στο Nakhichevan, το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία.

Τι πρέπει να κάνει η Ρωσία;

Η Ρωσία οφείλει να διατηρήσει το καθεστώς παρατηρητή και εγγυητή της ειρήνης, μολονότι η όποια ειρήνη θα είναι εύθραυστη. Η σύγκρουση ήδη εξελίσσεται και πρέπει να την περιορίσουμε τοπικά.

Ο Sergey Markedonov, κορυφαίος ερευνητής στο Κέντρο Ευρω-Ατλαντικής Ασφάλειας στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στο MGIMO, είπε ότι «η τρέχουσα κλιμάκωση έρχεται ως άμεση συνέπεια των παγωμένων διαπραγματεύσεων»

Η Ρωσία δεν χρειάζεται καθόλου αυτήν την σύγκρουση, κανείς δεν θα πει «ευχαριστώ» ούτως ή άλλως.

Εάν η Ρωσία πρέπει να συμμετάσχει σε εχθροπραξίες, είναι προφανές ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να βρεθεί στην ίδια πλευρά με την Τουρκία. Αυτό θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να ξεσπάσει ένας νέος ρωσo-τουρκικός πόλεμος, αλλά η Ρωσία δεν μπορεί απλώς να κάθεται και να παρακολουθεί την μάχη των μονομάχων

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί