Χιλιάδες μεταλλωρύχοι απέκλεισαν χθες Τετάρτη δρόμους στη Λα Πας, έδρα της κυβέρνησης στη Βολιβία, διαδηλώνοντας κατά των ελλείψεων καυσίμων και δολαρίων εν μέσω οικονομικής κρίσης στη χώρα των Άνδεων.
Με τα κράνη στα κεφάλια, οι μεταλλωρύχοι έκαναν πορεία κι απέκλεισαν λεωφόρους που οδηγούν στο κέντρο, χωρίς να υπάρξουν επεισόδια με μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Από το 2023, η Βολιβία διέρχεται σοβαρή οικονομική κρίση. Η χώρα της νότιας Αμερικής έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα δολαρίων που διέθετε, συνάλλαγμα που έχει ανάγκη για τις εισαγωγές καυσίμων, που πωλούνται στην βολιβιανή αγορά με επιδοτούμενη τιμή.
Οι διαδηλωτές αξίωσαν πρωτοβουλίες από πλευράς της κυβέρνησης του προέδρου Λουίς Άρσε και επισήμαναν τα προβλήματα του κλάδου των μεταλλείων, πυλώνα της βολιβιανής οικονομίας, που εξάγει ιδίως ασήμι, ψευδάργυρο, λίθιο και κασσίτερο.
Οι συνεταιρισμοί αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία εξαιτίας της «έλλειψης ντίζελ», καυσίμου που είναι απαραίτητο για τη δραστηριότητά τους, καθώς και της έλλειψης «εκρηκτικών υλών», εξήγησε στο AFP ο Ονοράτο Κοντόρι, επικεφαλής του συνδικάτου Συνομοσπονδία Μεταλλευτικών Συνεταιρισμών της Βολιβίας (FENCOMIN).
Ο υπουργός Μεταλλείων και Ορυχείων, ο Αλεχάντρο Σάντος Λάουρα, κάλεσε σε διάλογο και τόνισε πως το «βασικό» είναι να αποφευχθεί αύξηση των τιμών των εκρηκτικών υλών, κάτι που αποτελεί κεντρική διεκδίκηση των μεταλλωρύχων.
Από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2024, η Βολιβία εξήγαγε εμπορεύματα αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα μισά από τα οποία ήταν προϊόντα του τομέα των μεταλλείων, κατά δεδομένα του βολιβιανού ινστιτούτου εξωτερικού εμπορίου (IBCE).
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συνάντηση Χατζηδάκη με ανώτερo αξιωματούχο του ΚΚ Κίνας
- «Ο Πούτιν με έχει απογοητεύσει», λέει ο Τραμπ, video
- 700.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία
- Χάος στην αλβανική Βουλή: Ο Ράμα «έχρισε» την πρώτη «AI Υπουργό» – ΒΙΝΤΕΟ
- Χαλκιδική: Κινητοποίηση για αλλοδαπό δραπέτη των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας
- Για «ιστορική συμφωνία για την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη» μιλά ο Τραμπ από τη Βρετανία, video
- Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεν θα χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις αγροτικές επιδοτήσεις
- Απίστευτο ΒΙΝΤΕΟ: Όρκες αναποδογύρισαν σκάφος!
- Η Ρωσία παρέδωσε στο Κίεβο τις σορούς 1.000 Ουκρανών στρατιωτικών
- Οι Πολωνοί μιλούν τώρα για «αυξημένη δραστηριότητα drones κοντά στη Λευκορωσία»
Κύρια Θέματα

















