Visa και Mastercard διακόπτουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία- Η “Απάντηση” των Ρώσων

Οι παγκόσμιοι κολοσσοί του τομέα των πιστωτικών καρτών Visa και Mastecard ανακοίνωσαν χθες Σάββατο πως διακόπτουν κάθε δραστηριότητά τους στη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Visa, όλες οι συναλλαγές που ξεκινούν με κάρτες Visa που εκδίδονται στη Ρωσία δεν θα λειτουργούν πλέον εκτός της χώρας και οι κάρτες Visa που εκδίδονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός Ρωσίας δεν θα λειτουργούν πλέον εντός της χώρας, αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.
«Είμαστε αναγκασμένοι να δράσουμε μετά την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα απαράδεκτα γεγονότα που γίναμε μάρτυρες», ανέφερε στη δήλωση ο Αλ Κέλι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Visa Inc. «Λυπούμαστε για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στους αξιότιμους συναδέλφους μας και στους πελάτες, τους συνεργάτες, τους εμπόρους και τους κατόχους καρτών που εξυπηρετούμε στη Ρωσία».
Λίγο αργότερα, μια παρόμοια δήλωση έγινε από τη Mastercard, η οποία είπε ότι η εταιρεία είχε αξιολογήσει τι ήταν «το πιο σημαντικό για να υποστηρίξει τη συνεχή διαθεσιμότητα των υπηρεσιών, εάν είναι δυνατόν, στους επηρεαζόμενους ανθρώπους στην περιοχή».
«Έχοντας όλα αυτά κατά νου –και σημειώνοντας τον πρωτοφανή χαρακτήρα της τρέχουσας σύγκρουσης και το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον– αποφασίσαμε να αναστείλουμε τις υπηρεσίες δικτύου μας στη Ρωσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. “Αυτή η απόφαση απορρέει από την πρόσφατη δράση μας να αποκλείσουμε πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από το δίκτυο πληρωμών Mastercard, όπως απαιτείται από τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως.”

Σύμφωνα με τη Mastercard, το δίκτυό τους δεν θα δέχεται πλέον κάρτες που εκδίδονται από ρωσικές τράπεζες και οποιαδήποτε Mastercard που εκδίδεται εκτός Ρωσίας δεν θα γίνεται αποδεκτή από ρωσικές επιχειρήσεις ή ΑΤΜ.
Η εταιρεία σημείωσε ότι δεν σκοπεύει να απολύσει τους σχεδόν 200 υπαλλήλους της στη Ρωσία και σκοπεύει να ξαναρχίσει τις δραστηριότητές της στη χώρα το συντομότερο “είναι σκόπιμο, και εάν αυτό επιτρέπεται σύμφωνα με το νόμο”.

Οι κάρτες Sberbank Visa και MasterCard για να λειτουργούν κανονικά στη Ρωσία

Σε απάντηση, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, η Sberbank, εξέδωσε δήλωση ότι η απαγόρευση της Visa και της Mastercard δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία των καρτών συστημάτων πληρωμών που εκδίδονται από αυτήν εντός της χώρας, αλλά τις πληρωμές στο εξωτερικό και σε ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα με ρωσικές κάρτες Visa και MasterCard θα ήταν κλειστό.


Η τράπεζα συνέστησε στους Ρώσους στο εξωτερικό να κάνουν ανάληψη μετρητών για να πληρώσουν εκ των προτέρων μεγάλα έξοδα, όπως ξενοδοχεία και εισιτήρια.

Σημείωσε επίσης ότι το σύστημα πληρωμών Mir με βάση τη Ρωσία είναι αποδεκτό σε πολλές ξένες χώρες, όπως η Τουρκία, τα ΗΑΕ, το Βιετνάμ, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν και η Κύπρος.

Η Alfa Bank σημείωσε ότι οι κάρτες της με την επωνυμία Mastercard και Visa αναμένεται να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά για περίπου τρεις ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του εξωτερικού, και μετά θα λειτουργούν μόνο εντός της Ρωσίας.


Το 2021, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός, εντός και εκτός Ρωσίας φέρεται να αντιπροσώπευαν περίπου το 4% των καθαρών εσόδων τόσο της Mastercard όσο και της Visa. Σύμφωνα με μια αποκάλυψη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το εμπόριο εντός, εντός και εκτός Ουκρανίας ανήλθε στο 2% περίπου των καθαρών εσόδων.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky προέτρεψε τόσο τη Visa όσο και τη MasterCard να απαγορεύσουν τη λειτουργία καρτών πληρωμής στη Ρωσία.
Το περασμένο Σάββατο, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρώπη και ο Καναδάς επέβαλαν ευρείες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης πρόσβασης ορισμένων τραπεζών στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό δίκτυο SWIFT, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του Κρεμλίνου στις 24 Φεβρουαρίου κατά της Ουκρανίας.

photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί