Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε χθες ότι το Βερολίνο θέλει να επιταχυνθούν οι συνομιλίες προκειμένου τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος στην προσπάθεια ολοκλήρωσης και εναρμόνισης, υπογράμμισε η πολιτικός των Πρασίνων έπειτα από συνάντησή της με την ΥΠΕΞ της Σλοβενίας, την Τάνια Φάιον.
«Δεν πρέπει να αφεθεί το παραμικρό περιθώριο στα Βαλκάνια που μπορεί να εκμεταλλευθούν η Ρωσία ή άλλοι παράγοντες», εξήγησε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κίνα επίσης επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή.
«Τα δυτικά Βαλκάνια γεωγραφικά βρίσκονται στο κέντρο της ΕΕ. Πρέπει επιτέλους να φέρουμε τους λαούς των δυτικών Βαλκανίων και στο πολιτικό μας κέντρο», έκρινε η κυρία Μπέρμποκ.
Η ΕΕ έπρεπε να έχει τηρήσει την υπόσχεσή της να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
«Είναι προς το στρατηγικό μας συμφέρον και επίσης είναι ζήτημα αξιοπιστίας», επέμεινε η κυρία Μπέρμποκ.
Βρίσκονται σε εξέλιξη ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Τον Μάρτιο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο είναι χώρες δυνητικά υποψήφιες προς εισδοχή.
amna/ scr
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το Κίεβο λέει πως η Ουκρανία αποτέλεσε στόχο σχεδόν 500 ρωσικών drones και πυραύλων
- Άκης Σκέρτσος: Τι μένει καθαρά στην τσέπη ενός νέου εργαζόμενου μετά τα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων
- Το Ιράν θα πρέπει “να συνάψει συμφωνία” με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΕΞ Ζαρίφ
- Στη φυλακή ο 54χρονος κατηγορούμενος για τον θάνατο μητέρας και αδελφής στου Ζωγράφου
- Σεξουαλική παρενόχληση παιδιών σε εξωσχολικές δραστηριότητες: Ο δήμαρχος του Παρισιού ανακοινώνει σχέδιο
- Ανασχηματισμός: Αυτές είναι οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν
- «Βαποράκι» με κοκαΐνη στα δίχτυα του Λιμενικού – Αυξάνονται οι έλεγχοι
- Βίντεο δείχνει κογιότ να ορμάει και να δαγκώνει 4χρονο αγόρι στις ΗΠΑ
- Το Ιράν χτύπησε μονάδες ενέργειας/αφαλάτωσης στο Κουβέιτ – Έκλεισαν υποδομές αερίου λόγω πτώσης θραυσμάτων στο Αμπού Ντάμπι
- “Πήραν φωτιά τα μπατζάκια μας” – Δείτε πού κοιμούνται για ζέστη! ΒΙΝΤΕΟ









