Τρεις νέοι ενήλικες συνελήφθησαν χθες στην Αμβέρσα με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν «τρομοκρατική επίθεση τζιχαντιστικής έμπνευσης» με στόχο «πολιτικούς», στην οποία σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές.
Βελγικές εφημερίδες γράφουν ότι στόχος ήταν ο πρωθυπουργός του Βελγίου Μπαρτ Ντε Βέβερ.
Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο μιας έρευνας για «απόπειρα τρομοκρατικής δολοφονίας και συμμετοχή στη δράση τρομοκρατικής ομάδας» εξήγησε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Αν Φράνσεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
«Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι πρόθεσή τους ήταν να διαπράξουν τρομοκρατική επίθεση τζιχαντιστικής έμπνευσης, εναντίον πολιτικών. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο στόχος τους ήταν να κατασκευάσουν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, στο οποίο θα έδεναν ένα φορτίο», πρόσθεσε.
Η εισαγγελία δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για τους «πολιτικούς» που είχαν μπει στο στόχαστρο, όμως φλαμανδικά μέσα ενημέρωσης διαβεβαιώνουν ότι στόχος ήταν ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον Τύπο, η αστυνομία ερεύνησε ένα σπίτι που απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από την κατοικία του Μπαρτ Ντε Βέβερ στην Αμβέρσα.
Κατά την έρευνα στο σπίτι του ενός υπόπτου βρέθηκε ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, που δεν ήταν ακόμη λειτουργικός, καθώς και ένα σακίδιο που περιείχε μεταλλικές μπίλιες. Στο σπίτι του δεύτερου υπόπτου βρέθηκε ένας εκτυπωτής 3D «για τον οποίο υποψιαζόμαστε ότι θα τον χρησιμοποιούσαν για να κατασκευάσουν αντικείμενα που θα τους χρησίμευσαν στη διάπραξη της επίθεσης», είπε η Φράνσεν.
Οι ύποπτοι είναι όλοι τους ενήλικες, γεννημένοι το 2001, 2002 και 2007. Οι δύο έδωσαν κατάθεση στη δικαστική αστυνομία και θα οδηγηθούν αύριο ενώπιον ανακριτή. Ο τρίτος αφέθηκε ελεύθερος.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παραμένει δραματική η κατάσταση στη Γάζα: Προειδοποιήσεις για νέους θανάτους παιδιών
- Επιστρέφει το φαινόμενο που «τείνει να κατεβάζει τις θερμοκρασίες σε παγκόσμια κλίμακα»
- Ξεκινάει μεγάλη πυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ: «Δεν συνδέεται με κανένα γεγονός»
- Αυτό κι αν είναι είδηση: Χάρι και Μέγκαν παρέλαβαν το βραβείο «Ανθρωπιστές της Χρονιάς»
- Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης: Εγκύκλιος για την ομαλή εφαρμογή του νέου ΚΟΚ
- Λίβανος: Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας βρίσκεται στη Βηρυτό
- Φιλιππίνες: Τουλάχιστον δύο νεκροί από τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ – Άρση προειδοποίησης για τσουνάμι
- Κ. Χατζηδάκης: Πρόσκληση προς τις βρετανικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα
- Γάζα: Το Ισραήλ λέει ότι η συμφωνία κατάπαυσης πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 12:00 τοπική ώρα
- Άτλας των ασθενειών του αίματος χαρτογραφεί την υγεία και τη γήρανση