Βαρύ το κόστος του πολέμου σε καύσιμα, τρόφιμα και πρώτες ύλες

«Οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας εξαιρούνται επί του παρόντος από τις διεθνείς κυρώσεις, αλλά παρά ταύτα έχουν διαταραχθεί», σημείωσαν αναλυτές της UBS.

H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση προκάλεσαν φόβους στις αγορές για την προσφορά ενέργειας, τροφίμων και άλλων πρώτων υλών από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα τις τεράστιες αυξήσεις τιμών την τελευταία εβδομάδα.

Η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς βασικών πρώτων υλών, από τα αέριο και το πετρέλαιο έως το αλουμίνιο, τα σιτηρά και το παλλάδιο.

Πετρέλαιο
Οι τιμές του πετρελαίου είχαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τα μέσα του 2020, με το μπρεντ να εκτινάσσεται πάνω από 14%, και την τιμή του να φθάνει την Πέμπτη στα 119 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας.

Φυσικό αέριο
Το φυσικό αέριο έσπασε όλα τα κοντέρ, με την τιμή αναφοράς για την Ευρώπη (TTF) να υπερδιπλασιάζεται, ξεπερνώντας και τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 93 ευρώ που είχε κλείσει την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου, λόγω της αβεβαιότητα για την παροχή ρωσικού αερίου. Στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα συμβόλαια TTF είχαν κλείσει στα 132 ευρώ.

  • 8/3/2021: 16,6€/MWh
  • 1/7/2021: 24,7€/MWh
  • 5/10/2021: 59€/MWh
  • 22/12/2021: 133€/MWh
  • 21/2/2021: 72€/MWh
  • 4/3/2022: 203€/MWh

«Οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας εξαιρούνται επί του παρόντος από τις διεθνείς κυρώσεις, αλλά παρά ταύτα έχουν διαταραχθεί», σημείωσαν αναλυτές της UBS, προσθέτοντας: «Αυτό συμβαίνει, επειδή οι αγοραστές αυτοπεριορίζονται από τον φόβο μελλοντικών κυρώσεων και για λόγους που έχουν να κάνουν με τη φήμη τους, Με περιορισμένη τη δυναμικότητα αποθήκευσης από την πλευρά της Ρωσίας, οι διαταραχές στην προσφορά πιθανόν να προκαλέσουν, με κάποια καθυστέρηση, μειώσεις στην παραγωγή».

Αύξηση 40% στις τιμές των σιτηρών
Οι τιμές των σιτηρών στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο σκαρφάλωσαν 40%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ιστορικά εβδομαδιαία άνοδο, ενώ οι τιμές για το καλαμπόκι αυξήθηκαν 17%.

Ρεκόρ για το αλουμίνιο
Το αλουμίνιο σκαρφάλωσε στο υψηλό επίπεδο – ρεκόρ των 3.850 δολαρίων ανά τόνο, με άνοδο σχεδόν 13%.

Το νικέλιο εκτινάχθηκε σε υψηλό 11 ετών, στα 29.000 δολάρια ο τόνος με άνοδο 16% στην εβδομάδα, τη μεγαλύτερη από το 2008.

«Η Ρωσία είναι σημαντικός παραγωγός μετάλλων, όπως το παλλάδιο, το αλουμίνιο και το νικέλιο. Τα πακέτα κυρώσεων που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα δεν έχουν στοχοποιήσει τους Ρώσους παραγωγούς», δήλωσε αναλυτής της ING. «Ωστόσο, οι κυρώσεις αναφορικά με την πρόσβαση ορισμένων ρωσικών τραπεζών στο διατραπεζικό σύστημα SWIFT προκάλεσαν μεγάλη σύγχυση στους παράγοντες της αγοράς σχετικά με τις συναλλαγές μετάλλων με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Το παλλάδιο καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη 22%, ενώ ο χρυσός ενισχύθηκε από τους επενδυτές που ανησυχούν για τον πληθωρισμό και τη γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, αναζητώντας ασφαλή καταφύγια για τα χρήματά τους.

Αύξηση 67% των τιμών άνθρακα και 20% του σιδήρου
Η τιμή αναφοράς των futures του σιδήρου στην Κίνα κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, σχεδόν 20%, ενώ η τιμή για τα futures άνθρακα του Νιούκαστλ εκτοξεύθηκαν πάνω από 67%.

Με πληροφορίες από Reuters/imerisia/ photo intime

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί