Παγκόσμιο σάλο έχει προκαλέσει ο επίσημος χαρακτηρισμός στην Γερμανία της δεξιάς AfD ως «εξτρεμιστικό» κόμμα. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς συνέκρινε την αντιμετώπιση του δεξιού κόμματος Εναλλακτική από την γερμανική κυβέρνηση με την ανοικοδόμηση του Τείχους του Βερολίνου.
Την Παρασκευή, η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, η BfV, χαρακτήρισε την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) ως «εξτρεμιστική» οργάνωση. Ο εν λόγω χαρακτηρισμός επιτρέπει στην αστυνομία να παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες του κόμματος.
Όπως έγραψε στο X:
«Η AfD είναι το πιο δημοφιλές κόμμα στη Γερμανία και μακράν το πιο αντιπροσωπευτικό της Ανατολικής Γερμανίας. Τώρα οι γραφειοκράτες προσπαθούν να το καταστρέψουν.
Η Δύση γκρέμισε μαζί το Τείχος του Βερολίνου. Και αυτό ξαναχτίστηκε—όχι από τους Σοβιετικούς ή τους Ρώσους, αλλά από το γερμανικό κατεστημένο».
Η συμπρόεδρος του κόμματος, Άλις Βάιντελ, έγραψε από την πλευρά της στο X, επικαλούμενη ανάρτηση:
«Σωστά! Η υπηρεσία κατασκοπείας εργάζεται για την κυβερνώσα κυβέρνηση, η οποία είναι υπεύθυνη για την παράνομη μαζική μετανάστευση, τα εκτοξευόμενα ποσοστά εγκληματικότητας, τους υψηλότερους φόρους, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας. Δεδομένου ότι η AfD είναι το ισχυρότερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις τώρα, θέλουν να καταστείλουν την αντιπολίτευση και την ελευθερία του λόγου».
Η AfD ιδρύθηκε το 2013 ως αντίδραση στον τρόπο που η Γερμανία χειρίστηκε την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Έκτοτε, έχει στρέψει την προσοχή του στην απαίτηση για αυστηρότερους νόμους περί μετανάστευσης και ασύλου και κατά διεθνιστικών μέτρων.
Το κόμμα ασκεί επίσης κριτική στο ΝΑΤΟ και έχει διοργανώσει διαμαρτυρίες κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, σχολιάζει μεταξύ άλλων το RT.
Η AfD τερμάτισε δεύτερο στις ομοσπονδιακές εκλογές του Φεβρουαρίου, κερδίζοντας 152 έδρες στην Μπούντεσταγκ των 630 εδρών. Τον περασμένο μήνα, βρέθηκε στην κορυφή των δημοσκοπήσεων για πρώτη φορά!
Το κόμμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις οικονομικά υπανάπτυκτες περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου παλαιότερα υπήρχε το καθεστώς της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας (AfD).
Τα μεγάλα γερμανικά κόμματα αρνήθηκαν να σχηματίσουν συνασπισμούς και να συνεργαστούν με την AfD στο πλαίσιο του λεγόμενου «τείχους προστασίας κατά της ακροδεξιάς». Ο Βανς επέκρινε τις προσπάθειες απομόνωσης του κόμματος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου τον Φεβρουάριο.
Το Τείχος του Βερολίνου χτίστηκε από την Ανατολική Γερμανία το 1961 για να εμποδίσει τους πολίτες της να καταφύγουν στο Δυτικό Βερολίνο. Παρέμεινε στη θέση του καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μέχρι την κατεδάφισή του το 1989, οδηγώντας στην επανένωση της Γερμανίας.
Μάλλον κάποιοι το ξαναχτίζουν!
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Ακυρώνονται τρεις παραστάσεις του ΚΘΒΕ λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων του
- Θεσ/νίκη: Χειροπέδες σε Έλληνα καταζητούμενο για μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής σχεδόν 30 εκατ. ευρώ
- Μέγαρο Μουσικής: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την αρχή του 2026 – Τον Φεβρουάριο το αφιέρωμα στον Ραχμάνινοφ
- Γεωπολιτική «απόδραση» της Ρωσίας μέσω Ιράν – Τεράστια εξέλιξη για την Μόσχα
- Παρίσι: Η διεύθυνση του Λούβρου ανακοίνωσε πως το μουσείο λειτουργεί εν μέρει, παρά την απεργία
- Θεσσαλονίκη: Το ρομπότ Pepper μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους – Δείτε βίντεο
- ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές 487,9 εκατ. – Επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέχρι 31/12
- Βενεζουέλα: Απέπλευσαν δύο τάνκερ με υποπροϊόντα πετρελαίου
- ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες
- Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας 2026 –2030: Οδικός χάρτης για ένα ασφαλές ψηφιακό μέλλον στην Ελλάδα









