Βαλτικές χώρες καλούν να ενεργοποιηθεί το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ

Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 4 της συνθήκης της Συμμαχίας,

το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις σε περίπτωση απειλής κατά της ασφάλειας ενός των μερών, μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

«Πριν από ένα λεπτό ο (σ.σ: πολωνός) πρεσβευτής στις Βρυξέλλες υπέβαλε ένα τέτοιο αίτημα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, με μια ομάδα συμμάχων», δήλωσε ο Πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συγκάλεσε σήμερα το πρωί σύνοδο της κυβέρνησης, στρατιωτικών διοικητών και υπευθύνων διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών αυτής της χώρας του ΝΑΤΟ, που συνορεύει με την Ουκρανία.

Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν επειγόντως σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει συνέντευξη Τύπου γύρω στις 13:30 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εσθονική κυβέρνηση καταδίκασε επίσης από την πλευρά της τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε τηλεφωνική συνάντηση, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει διαβουλεύσεις του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το άρθρο 4 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης με τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και άλλους συμμάχους. «Η κατάσταση στην Εσθονία και στα εξωτερικά μας σύνορα είναι ήρεμη», λέει η πρωθυπουργός Κάγια Κάλας.

(ΦΩΤΟ:Pixabay)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί