Τυνησία: Ένας δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκισης για κριτική που άσκησε στον πρόεδρο Σάγιεντ

Ο Αμίρ Αγιάντ, παρουσιαστής στο τηλεοπτικό δίκτυο Zitouna, παραμένει ελεύθερος εν αναμονή της απόφασης για την έφεση που άσκησε, πρόσθεσε ο Μι Σαμίρ Μπεν Αμόρ. Η δίωξη στον δημοσιογράφο έγινε τον Οκτώβριο του 2021 από το στρατοδικείο της Τύνιδας μετά τη μετάδοση ενός προγράμματος στο οποίο επιτέθηκε φραστικά στον πρόεδρο Καΐς Σάγιεντ. Σε ζωντανή τηλεοπτική […]

Ο Αμίρ Αγιάντ, παρουσιαστής στο τηλεοπτικό δίκτυο Zitouna, παραμένει ελεύθερος εν αναμονή της απόφασης για την έφεση που άσκησε, πρόσθεσε ο Μι Σαμίρ Μπεν Αμόρ.

Η δίωξη στον δημοσιογράφο έγινε τον Οκτώβριο του 2021 από το στρατοδικείο της Τύνιδας μετά τη μετάδοση ενός προγράμματος στο οποίο επιτέθηκε φραστικά στον πρόεδρο Καΐς Σάγιεντ.

Σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, επέκρινε τον διορισμό της Νατζλά Μπουντέν ως την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην Τυνησία. «Θα είναι μόνο υπηρέτρια του Σουλτάνου (σ.σ. Καΐς Σάγιεντ) και θα εκτελεί τις εντολές του», είπε, πιστεύοντας ότι ο πρόεδρος, ένας «λαϊκιστής», δεν κατάφερε να βρει άντρα για αυτό το πόστο.

Ο δημοσιογράφος συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος δύο μήνες αργότερα σε σχέση με αυτήν την υπόθεση.

Μεταξύ των καλεσμένων σε αυτήν την εκπομπή ήταν ο Αμπντελατίφ αλ Αλουί, μέλος της ισλαμο-συντηρητικής ομάδας Αλ Καράμα, σύμμαχος του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα.

Διωκόμενος από τη στρατιωτική δικαιοσύνη για την ίδια υπόθεση, ο τελευταίος καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση και άσκησε επίσης έφεση κατά της απόφασης, σύμφωνα με τον Μι Μπεν Αμούρ.

Τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ έχουν καταγγείλει τις νομικές διαδικασίες που κινούνται κατά πολιτών από στρατιωτικά δικαστήρια, λέγοντας ότι έχουν ενταθεί μετά το πραξικόπημα της 25ης Ιουλίου από τον πρόεδρο Σάγιεντ, ο οποίος ανέλαβε όλες τις εξουσίες.

Αφού ανέστειλε τη λειτουργία της Βουλής στα τέλη Ιουλίου και διέλυσε την κυβέρνηση, ο Σάγιεντ διέλυσε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (CSM) τον Φεβρουάριο, ένα μέτρο που χαρακτηρίστηκε από τους επικριτές του ως μια νέα αυταρχική μετατόπιση, η οποία εγείρει ανησυχίες για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί