Τρυντώ: “Ραγίζει η καρδιά μου” – Στις φλόγες μεγάλο τμήμα στον Βορρά του Καναδά! Εκκενώσεις με στρατιωτικά αεροπλάνα

Οι απομακρύνσεις κατοίκων από αέρος συνεχίζονται σε απομονωμένες κοινότητες του καναδικού Bορρά, που απειλούνται από τις δασικές πυρκαγιές οι οποίες "καταπίνουν" δρόμους, ωθώντας τα Βορειοδυτικά Εδάφη να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σχεδόν 168.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους στον Καναδά αφότου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές που καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ. Στα Βορειοδυτικά Εδάφη, που καταμετρούν περισσότερες από 230 ενεργές πυρκαγιές, περίπου το 15% του πληθυσμού έχει απομακρυνθεί μέχρι στιγμής, δηλ. περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές.

Με εκατοντάδες χιλιόμετρα να χωρίζουν το ένα από το άλλοι, τα χωριά αυτά είναι «ιδιαίτερα δύσκολο» να εκκενωθούν διά ξηράς, εξηγεί ο Μάικ Γουέστγουικ, της πυροσβεστικής υπηρεσίας, διευκρινίζοντας πως ένα απόσπασμα 120 στρατιωτών αναπτύχθηκε την Τρίτη προκειμένου να διευκολύνει τις αεροπορικές εκκενώσεις.

Κάτοικος μιας κοινότητας περίπου 2.250 ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται τώρα υπό εντολή εκκένωσης, ο Τζόρνταν Έβοϊ, 28 ετών, ήλπιζε να εγκαταλείψει την κατοικία του με αυτοκίνητο για να καταφύγει στη γειτονική περιφέρεια Αλμπέρτα, όμως μια σημαντική δασική πυρκαγιά τον ανάγκασε τη Δευτέρα να αλλάξει γνώμη και να διαφύγει με στρατιωτικό αεροπλάνο.

«Δεν μπορούσα να δω τίποτα μπροστά μου (…) Δεν υπήρχε πλέον δίκτυο, άρα κανένας τρόπος να ξέρω πού βρισκόμουν, ήταν ακόμη περισσότερο αγωνιώδες», λέει στο AFP.

Ο Έβοϊ φοβόταν πως τα ελαστικά του φορτηγού του θα «έλιωναν» από τη ζέστη. «Ο αυτοκινητόδρομος είχε καταβροχθιστεί από τις φλόγες, ήταν η πιο τρομακτική στιγμή στη ζωή μου», είπε ακόμη.

Μετά την περιφερειακή πρωτεύουσα Γελοουνάιφ το βράδυ της Δευτέρας, η οποία απειλείτο από πυρκαγιά που έφθασε 20 χιλιόμετρα από την είσοδο της πόλης, ήταν η σειρά των αρχών των Βορειοδυτικών Εδαφών (TNO) να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης το βράδυ της Τρίτης (πρώτες ώρες της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας).

«Η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία και οι ανάγκες επί του εδάφους αλλάζουν γρήγορα», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

«Είμαστε σε κατάσταση κρίσης και η κυβέρνησή μας χρησιμοποιεί όλα τα μέσα [που έχει] στη διάθεσή της», δήλωσε η περιφερειακή υπουργός Περιβάλλοντος Σέιν Τόμσον, υπογραμμίζοντας πως αυτό επιτρέπει στην τοπική κυβέρνηση να «έχει πρόσβαση σε πόρους και να τους αναπτύξει».

«Ραγίζει η καρδιά μου όταν σκέπτομαι τους ανθρώπους στα TNO που αγωνίζονται με τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές», δήλωσε από την πλευρά του ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρυντώ στο δίκτυο X (πρώην Twitter).

(photo: EPA-Bloomberg pool)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί