• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τρόμος για τσουνάμι! Ισχυρός Σεισμός 8 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία

Τρόμος για τσουνάμι! Ισχυρός Σεισμός 8 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία

Σεισμός 8 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα μετά από μια σειρά σεισμικών δονήσεων άνω των 7 Ρίχτερ στην περιοχή.

Νέος σεισμός 8 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Νέα Ζηλανδία. Ο σεισμός σημειώθηκε στα νησιά Kermadec, όπως και πριν από λίγες ώρες και το εστιακό του βάθος εκτιμάται στα 10χλμ.

Μάλιστα έχει εκδοθεί και νέα προειδοποίηση για τσουνάμι.

Η προειδοποίηση αφορά στην περιοχή της Χαβάης και της Αμερικανικής Σαμόα.

Η βορειοανατολική ακτή της Νέας Ζηλανδίας έλαβε επίσης προειδοποίηση για τσουνάμι, με την πολιτική προστασία της χώρας να ζητά από τους κατοίκους να «μετακινηθούν αμέσως στο πλησιέστερο υψηλό έδαφος… ή όσο το δυνατόν πιο εσωτερικά στη χώρα».

Τρίτη προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν σήμερα οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας, μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών κοντά στα Νησιά Κερμάντεκ του νότιου Ειρηνικού.

Αρχικά, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS είχε ανακοινώσει ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στις 8.28 της Παρασκευής, τοπική ώρα (21.28 ώρα Ελλάδας) ήταν μεγέθους 8,1 βαθμών.

Είχαν προηγηθεί δύο πολύ ισχυροί σεισμοί μεγέθους 6,9 και 7,4 βαθμών στην ίδια περιοχή. Το επίκεντρο του τρίτου εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων από τα βόρεια παράλια της Νέας Ζηλανδίας. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.

Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για δυνητικά επικίνδυνο κυματισμό στη Νέα Ζηλανδία, τα νησιά Τόνγκα, τη Σαμόα, τα νησιά Κουκ, τα Φίτζι και τα Ουόλις και Φουτούνα. Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας διέταξαν την εκκένωση ορισμένων περιοχών.

Στον «χορό» των Ρίχτερ η Νέα Ζηλανδία
Ακόμη ένας σεισμός σημειώθηκε στη Νέα Ζηλανδία, νωρίτερα, και σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο είχε μέγεθος 7,4 Ρίχτερ.

Είχε προηγηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης σεισμός μεγέθους 6,9 Ρίχτερ.

sputnik/ photo video screenshot