Τρίτο κύμα κορωνοϊού στη Ν.Κορέα με το….40% των κρουσμάτων να είναι ασυμπτωματικοί

Ασυμπτωματικοί ασθενείς με κορονοϊό αυξάνουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων στη Νότια Κορέα,

δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των αρχών να ελέγξουν την εξάπλωση της νόσου, αν και στα δύο προηγούμενα κύματα της επιδημίας κατάφεραν να διατηρήσουν τον αριθμό των μολύνσεων σε χαμηλό επίπεδο.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε 569 νέα κρούσματα covid-19 το 24ωρο που τελείωσε τα μεσάνυκτα της Πέμπτης, ένας πρωτόγνωρος αριθμός εδώ και εννέα μήνες, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της επιδημίας, το οποίο μοιάζει να επιδεινώνεται παρά τους νέους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Με τους νέους στο επίκεντρο της αύξησης των κρουσμάτων, οι υγειονομικές αρχές στη Νότια Κορέα εκτιμούν ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς φτάνουν το 40% του συνόλου των νέων μολύνσεων, μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 20-30% τον Ιούνιο.

Το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο στην Κίνα όπου το κρατικό κέντρο ελέγχου ασθενειών είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι περίπου το 1% των περισσότερων από 70.000 κρουσμάτων covid-19 που ανέλυσε ήταν ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Στο Τόκιο περίπου το 19% των ασθενών με κορονοϊό είναι ασυμπτωματικοί.

Δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο κάποιοι ασθενείς που διαγιγνώσκονται θετικοί στον ιό SARS-CoV-2 δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά υγειονομικοί εκτιμούν ότι οι ασθενείς αυτοί είναι λιγότερο μεταδοτικοί. Ωστόσο οι άνθρωποι που μολύνουν ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα.

Επίσης οι αξιωματούχοι ανησυχούν για την αύξηση των εστιών της επιδημίας που δεν μπορούν να εντοπιστούν λόγω των ασυμπτωματικών ασθενών.

Το κρύο επιταχύνει ακόμη περισσότερο την εξάπλωση της covid-19 αφού ολοένα και περισσότερες συναντήσεις και δραστηρίοτητες γίνονται σε εσωτερικούς χώρους με κακό εξαερισμό, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου από τους ασυμπτωματικούς.

Αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη Νότια Κορέα, η οποία μέχρι στιγμής είχε καταφέρει να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων, κυρίως μέσω ενός ενδελεχούς συστήματος ιχνηλάτησης των επαφών των ασθενών.

Η Νότια Κορέα υιοθέτησε αυτή την εβδομάδα αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας και ενθάρρυνε τους πολίτες να υποβληθούν σε τεστ.

“Θα έπρεπε να έχουμε διατηρήσει αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για περισσότερο διάστημα”, δήλωσε ο Κιμ Γου-ζου, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Guro της Νότιας Κορέας.

“Μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές Οκτωβρίου πολλοί άνθρωποι, κυρίως νέοι, χαλάρωσαν και πολλοί από αυτούς που είχαν πολύ ήπια ή καθόλου συμπτώματα δεν εντοπίστηκαν”, πρόσθεσε.

Καθώς οι νέοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών με κορονοϊό πλέον, ο αριθμός των νεαρών σε κρίσιμη κατάσταση ή που έχουν ανάγκη αναπνευστήρες αυξήθηκε ραγδαία σε 19 αυτή την εβδομάδα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε έναν στους τέσσερις ασθενείς που χρειάζονται αναπνευστήρα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί