«Τριγμοί» στις βορειοατλαντικές σχέσεις!!! Στην απ’ έξω η Γαλλία – Ιδού οι λόγοι που έπεσε η «ΒΟΜΒΑ» με την AUKUS, vid

Παγκόσμια ειρήνη;;; Καλό!

Διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9), στον απόηχο της γένεσης του τριμερούς σχήματος ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ AUKUS, με στρατηγικούς εταίρους τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Βρετανία.

Οι τρεις αγγλόφωνες χώρες συνομολόγησαν το σύμφωνο AUKUS (από τα αρχικά τους), που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η Αυστραλία θα αποκτήσει, μέσα στα επόμενα χρόνια, πυρηνοκίνητα υποβρύχια, τροποποιώντας τον συσχετισμό στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, με στόχο να υπάρχει απειλή νοτίως της «αινιγματικής» Κίνας, για την οποία κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια με ποιόν ακριβώς θα συνταχθεί ως σύνολο σε περίπτωση παγκοσμίου πολέμου.

Μόνο τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα) και η επίσης πυρηνική δύναμη Ινδία διαθέτουν σήμερα παρόμοια υποβρύχια.

Η Γαλλία έμεινε στην απ’ έξω, καθώς κρίθηκε αναξιόπιστη από τους διεθνιστές της Ουάσινγκτον, αφενός επειδή μιλάει και με την Ρωσία, ενώ φαίνεται να ακολουθεί έναν κάπως διαφορετικό δρόμο στην Μεσόγειο, αφετέρου διότι, όπως θα δείτε παρακάτω, έπαιζε τα δικά της παιχνίδια σε σχέση με την στρατιωτική ενδυνάμωση της Αυστραλίας. Αναφορικά με την Γερμανία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ούτε καν ο λόγος για συμμετοχές σε τέτοιες συμμαχίες.

Η αγγλοσαξωνικών καταβολών περιφερειακή σύμπραξη τάραξε τα νερά της παγκόσμιας διεθνούς τάξης, προκαλώντας έναν εκκωφαντικό αντίλαλο με αφετηρία την Ουάσιγκτον, με το πεδίο ενδιαφέροντος για τους διεθνείς αναλυτές να μεταφέρεται την Παρασκευή επί ελληνικού εδάφους. Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στρέφονται στο μείζον διακύβευμα, που δεν είναι άλλο από την νέα τροπή των βορειοατλαντικών σχέσεων, οι οποίες ζουν τον μεγαλύτερο κλυδωνισμό τους από την εποχή Τρούμαν.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δείχνει πως η παγκόσμια ειρήνη θα είναι ένα όνειρο απατηλό, καθώς όλοι προετοιμάζονται πολεμικά, βάζοντας και την Αυστραλία στο γαϊτανάκι προετοιμασιών.

Η ανακοίνωση της ίδρυσης της AUKUS στην οποία η Αυστραλία θα έχει μεγάλο ρόλο συνεργαζόμενη με τις ΗΠΑ για ένα κοινό αντι-σινικό μέτωπο στο νότιο Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό, έφερε και ακύρωση του προγράμματος ναυπήγησης επιθετικών υποβρυχίων, το οποίο είχε αναλάβει η γαλλική Naval Group, καθώς η Γαλλία κρίθηκε, όπως γράφηκε, αναξιόπιστη!

Το πρόγραμμα είχε προκαλέσει αντιδράσεις εκ του αυστραλέζικου πολιτικού γίγνεσθαι, καθώς υπήρξε αναπροσαρμογή προς τα πάνω του κόστους του όλου εγχειρήματος αλλά και μετάθεση των χρονοδιαγραμμάτων ενώ οι επενδύσεις της Naval Group στην εγχώρια αυστραλέζικη βιομηχανία είχαν καθυστερήσει. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Naval Group είχε μεταβεί εσπευσμένα στην Αυστραλία παρά τα πάρα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα εκεί, για να συνομιλήσει με τους Αυστραλούς και να βρεθούν λύσεις στα διάφορα προβλήματα.

Τα υποβρύχια Barracuda της Αυστραλίας θα είχαν αυτονομία 18.000 χλμ., περισσότερη από κάθε άλλο υποβρύχιο συμβατικής πρόωσης που υπάρχει στην υφήλιο με σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες αλλά μεγάλο ρίσκο. Παρ’όλα αυτά οι Αυστραλοί επιθυμούσαν συμβατική πρόωση για τα νέα υποβρύχιά τους και το κόστος του προγράμματος θα ανερχόταν σε 64 δις δολάρια σε βάθος 2 δεκαετιών περίπου.

Η ανακοίνωση της λύσης της συνεργασίας μετά από 5 και πλέον χρόνια αφότου είχε επιλεγεί η Naval Group ως ανάδοχος εταιρεία την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας, έχει σαφείς πολιτικές προεκτάσεις που ομολογουμένως, θέτουν παράπλευρα τα όποια προβλήματα είχε η Naval Group με το πρόγραμμα των νέων επιθετικών υποβρυχίων της Αυστραλίας.

Η κίνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα η Naval Group να προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση για το ζήτημα στο οποίο δηλώνει τη “μεγάλη απογοήτευση” απέναντι στην αυστραλέζικη κυβέρνηση.

Οι δε Αυστραλοί δήλωσαν ότι πλέον, με την νέα συνεργασία που χτίζουν με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, επιθυμούν να ναυπηγήσουν συνολικά 8 νέα επιθετικά πυρηνικά υποβρύχια από τα 12 επιθετικά με πρόωση ΑΙΡ που είχε σκοπό να ναυπηγήσει με την Naval Group.

Οι Γάλλοι βέβαια ακούγοντας την δικαιολογία ότι οι Αυστραλοί επιθυμούν τελικά να ναυπηγήσουν πυρηνικά υποβρύχια, έγιναν έξω φρενών αφού τα Barracuda της Naval Group που πρότειναν αρχικά είναι πυρηνοκίνητα και οι Αυστραλοί επιθυμούσαν να τα κάνουν.. συμβατικώς κινούμενα.

Για το λόγο αυτό και οι Γάλλοι μίλησαν για “πισώπλατη μαχαιριά” απέναντί τους από τους Αυστραλούς δια χειλέων του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Le Drian ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν ανέφερε ότι μετά την κίνηση αυτή των ΗΠΑ, η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει στο εσωτερικό της αυτά που χρειάζεται για την άμυνά της, ρίχνοντας το μπαλάκι στις ΗΠΑ  και χρεώνοντάς τους την λύση της Γαλλο-αυστραλέζικης συνεργασίας.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί