Τρέχουν να επενδύσουν σε χρυσό λόγω της τραπεζική κρίσης και των κυρώσεων στη Ρωσία: H τιμή του σε νέα ρεκόρ!

Δείτε πώς σχετίζεται η εργαλειοποίηση του αμερικανικού δολαρίου με τις κυρώσεις ενάντια της Ρωσίας και η ραγδαία αύξηση της τιμής του χρυσού.

Οι Κινέζοι έσπευσαν να αγοράσουν περισσότερα κοσμήματα, ράβδους και νομίσματα χρυσού το πρώτο τρίμηνο φέτος μετά την άρση από το Πεκίνο των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, ενώ η χρεοκοπία τριών περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών ώθησε επίσης τους επενδυτές να στραφούν στο κίτρινο μέταλλο, το οποίο όπως είναι γνωστό λειτουργεί ως μέσο αποθεματοποίησης αξίας σε εποχές αβεβαιότητας.

Η τελευταία πράξη της εν εξελίξει τραπεζικής κρίσης, με την περιφερειακή τράπεζα, PacWest, να επιβεβαιώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να πωληθεί για να σωθεί, οδήγησε χθες την προθεσμιακή τιμή του χρυσού να αγγίξει το ιστορικά υψηλό επίπεδο των 2.072 δολαρίων ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων Comex. Ενώ η τιμή του στην τρέχουσα αγορά ήταν λίγα σεντς χαμηλότερη από το υψηλό ρεκόρ των 2.072,49 δολαρίων.

Οι αγορές από κεντρικές τράπεζες και η προσπάθεια απεξάρτησης από το αμερικανικό δολάριο μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία

Ο χρυσός κάνει ράλι από τον περασμένο Νοέμβριο, το οποίο συνδέεται με τις αγορές – ρεκόρ 1.087 τόνων από κεντρικές τράπεζες πέρυσι. Οι αγορές αυτές έγιναν από κεντρικά πιστωτικά ιδρύματα χωρών εκτός της Δύσης για να αντισταθμίσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό δολάριο μετά την εργαλειοποίησή του στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίστηκαν και φέτος, φθάνοντας στο επίπεδο – ρεκόρ των 228 τόνων κατά το πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή αγοράς της WGC, η προοπτική περαιτέρω ανόδου της τιμής του χρυσού θα εξαρτηθεί από το αν υπάρξουν ενδείξεις επιδείνωσης της τραπεζικής κρίσης, και από το αν η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Εκροές από funds που επενδύουν σε χρυσό τον Μάρτιο λόγω της αύξησης των επιτοκίων – Προτιμήθηκαν ομόλογα

Σημειώνεται ότι τα εισηγμένα σε χρηματιστήρια funds (ETF) που επενδύουν στον χρυσό υπέστησαν εκροές πέρυσι, επειδή τα υψηλότερα επιτόκια έκαναν πιο ελκυστικές τις αποδόσεις των ομολόγων για τους επενδυτές.

Οι εκροές από τα ETF στο πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν σε ένα σχετικά περιορισμένο επίπεδο των 29 τόνων, αξίας 1,5 δις. δολαρίων, ενώ οι εκροές αντιστράφηκαν τον Μάρτιο με την έναρξη της τραπεζικής κρίσης.

Ως αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων, η ζήτηση χρυσού το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε 1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φθάνοντας τους 1.174 τόνους. Οι υψηλές τιμές του οδήγησαν σε κάποια ματαίωση της ζήτησης, ιδιαίτερα στην Ινδία, όπου οι πωλήσεις κοσμημάτων μειώθηκαν 17% στο α’ τρίμηνο σε ετήσια βάση.

(με πληροφορίες από imerisia. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί