Τουρκία: Πιέσεις στα ομόλογα τραπεζών και επιχειρήσεων

Με τον πληθωρισμό της Τουρκίας να αγγίζει και επισήμως το 80% και το νόμισμα της χώρας να έχει κατακρημνιστεί, υφίστανται πιέσεις τα ομόλογα πολλών μεγάλων τουρκικών επιχειρήσεων και τραπεζών. Οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν ομόλογα ύψους άνω των 16 δισ. δολ. που λήγουν μέχρι τα τέλη του 2024, αλλά οι δυνατότητες αναχρηματοδότησής τους είναι περιορισμένες. Οι […]

Με τον πληθωρισμό της Τουρκίας να αγγίζει και επισήμως το 80% και το νόμισμα της χώρας να έχει κατακρημνιστεί, υφίστανται πιέσεις τα ομόλογα πολλών μεγάλων τουρκικών επιχειρήσεων και τραπεζών. Οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν ομόλογα ύψους άνω των 16 δισ. δολ. που λήγουν μέχρι τα τέλη του 2024, αλλά οι δυνατότητες αναχρηματοδότησής τους είναι περιορισμένες. Οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων σε δολάρια είναι κατά μέσον όρο σχεδόν 12%, ενώ η λίρα έχει κατακρημνιστεί έχοντας χάσει πάνω από το 25% της αξίας της από την αρχή του έτους. Γίνεται έτσι όλο και δυσκολότερο να αποπληρώσουν το χρέος τους όσες τουρκικές επιχειρήσεις αντλούν το μεγαλύτερο μέρος, σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο, των εσόδων τους από την εγχώρια αγορά της Τουρκίας, ενώ το χρέος τους είναι σε δολάρια.

Ανάμεσα στις εταιρείες των οποίων τα ομόλογα δέχονται έντονες πιέσεις είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας, Turk Telekomunikasyon AS. Οι επενδυτές ζητούν αποδόσεις τουλάχιστον κατά 1.000 μονάδες βάσης πάνω από τις αποδόσεις των δεκαετών του αμερικανικού δημοσίου. Πρόκειται για δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων που λήγουν η μία τον Ιούνιο του 2024 και η άλλη τον Φεβρουάριο του 2025 και είναι συνολικής αξίας ενός δισ. δολ. σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Σε ερώτηση δημοσιογράφου του Bloomberg, η εταιρεία υποστήριξε πως έχει ικανοποιητική ρευστότητα και εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επαναγορά του ενός εκ των δύο ομολόγων. Εξάλλου, ερωτώμενη σχετικά η Turk Telekom, που ανήκει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, δήλωσε πως ο δανεισμός της είναι χαμηλός συγκριτικά με τα συνήθη επίπεδα του παγκόσμιου κλάδου των τηλεπικοινωνιών και ότι έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε όλες τις οικονομικές και επιχειρηματικές υποχρεώσεις της.

Πιέσεις δέχονται, παράλληλα, και δύο ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης που έχουν εκδώσει δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, η Akbank TAS και η Turkiye Is Bankasi AS. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει ανορθόδοξες μεθόδους για να ανακόψει την υποχώρηση της λίρας χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τις τουρκικές επιχειρήσεις: έχει απαγορεύσει τη χορήγηση δανείων σε όσες επιχειρήσεις διατηρούν τα κεφάλαιά τους σε συνάλλαγμα. Οπως επισημαίνει ο Εγκόρ Φεντόροφ, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην ING Bank, έτσι αυξάνονται οι κίνδυνοι για το χρέος αυτών των επιχειρήσεων. Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο χρέος που έχουν εκδώσει σε ξένο νόμισμα 25 τουρκικές τράπεζες. Οπως συνήθως συμβαίνει, ο εν λόγω οίκος δικαιολόγησε την υποβάθμιση επικαλούμενος την «πολιτική αστάθεια και την αβεβαιότητα που προκαλούν οι παρεμβατικές πολιτικές» της κυβέρνησης, καθώς βέβαια και τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό της Τουρκίας. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι διψήφιος σχεδόν αδιάκοπα από τις αρχές του 2017 και φέτος έφτασε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 25 ετών εξαιτίας του κόστους της ενέργειας και των εμπορευμάτων.

KATHIMERINI, photo eurokinissi

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί