Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι ο τοπικός κυβερνήτης αντικατέστησε την Σοφία Αλάγκας, μέλος του φιλοκουρδικού κόμματος DEM και δήμαρχο της Σύρτης (Σιίρτ), επαρχίας της νοτιοανατολικής Τουρκίας, εξαιτίας παλαιότερης καταδίκης της για “συμμετοχή στην ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση PKK/KCK” (σ.τ.σ: Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν/Ενωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν) και προσθέτει ότι αυτά είναι “προσωρινά μέτρα”.
Δεκάδες δήμαρχοι του φιλοκουρδικού κόμματος DEM και των προκατόχων του έχουν απομακρυνθεί από τη θέση τους στο παρελθόν με παρόμοιες κατηγορίες, ενώ έχουν συλληφθεί πολλοί από τους δημάρχους του κόμματος και τοπικοί διοικητικοί υπάλληλοι.
Το DEM, που διαθέτει 57 έδρες στο κοινοβούλιο των 600 εδρών, ανακοίνωσε ότι o δήμος της Σύρτης, “υφαρπάχτηκε” από το κόμμα με τον διορισμό του κρατικού αξιωματούχου.
Το κόμμα ανέφερε ότι συνολικά οκτώ δήμοι που κέρδισε το DEM στις τοπικές εκλογές τον περασμένο χρόνο–κυρίως στο μεγαλύτερο μέρος του κουρδικού νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας–έχουν καταληφθεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους που τοποθετήθηκαν στις θέσεις αυτές ως διαχειριστές.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για την εθνική ασφάλεια καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει σε κανένα πρόσωπο που συνδέεται με την τρομοκρατία να κατέχει κρατική διοικητική θέση.
Η σημερινή κίνηση γίνεται εν μέσω μιας δικαστικής επιχείρησης καταστολής από την κυβέρνηση εις βάρος της αντιπολίτευσης, η οποία κλιμακώθηκε με έρευνες και συλλήψεις εναντίον προσώπων από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, προκαλώντας ανησυχίες για τη φίμωση των αντιφρονούντων στην Τουρκία.
Επίσης γίνεται καθώς υπάρχει σε εξέλιξη μια πολιτική προσπάθεια για να τερματιστεί η 40ετής σύγκρουση ανάμεσα στο εκτός νόμου PKK και το κράτος, που γέννησε ελπίδες για ειρήνη.
Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Υποχρεωτική και δωρεάν η απογραφή όλων των ανελκυστήρων έως τις 30 Νοεμβρίου
- Ηράκλειο: Χειροπέδες σε 55χρονο για τα μαχαιρώματα στα Καπαριανά – Κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας
- Φρίκη στη Γαλλία: Αλγερινή «βασάνισε, βίασε και δολοφόνησε» 12χρονο κορίτσι
- Ελλάδα-Ρωσία-Βουλγαρία: Ακόμα μία εξέλιξη που πρέπει να μας προβληματίσει
- Μαρκογιαννάκη: Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί στο πλευρό των πολιτών της που πλήττονται από αυθαίρετες πρακτικές
- Στο Λονδίνο ο ΥΠΕΞ για τη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια
- Τρομακτικό βίντεο: 3 άνδρες ντυμένοι για το Halloween τρομοκρατούν οικογένεια έξω από το σπίτι της
- Μεξικό: Νέα δολοφονία δημάρχου στο κεντρικό τμήμα της χώρας
- Υφ. Ενέργειας: «Να εξεταστεί η πιθανή εφαρμογή της πυρηνικής ενέργειας στη ναυτιλία»
- Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης απαντά στις αντιδράσεις για την περίφραξη στο Ανάκτορο του Γαλερίου