Τουρκία: «Ιμάμογλου και Γιαβάς αντιπρόεδροι αν νικήσουμε» προτείνει η Ακσενέρ

Βήματα επαναπροσέγγισης έκαναν τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters η πλευρά της Μεράλ Ακσενέρ με τους υπόλοιπους «5» της αντιπολίτευσης στην Τουρκία,

με την επιστροφή του Καλού Κόμματος (IYI) σε αυτή, να δείχνει πλέον πιθανή, στον δρόμο για τις εκλογές του Μαΐου.

Έπειτα από ένα σαββατοκύριακο έντονων διαβουλεύσεων, έπεσε σήμερα στο τραπέζι η πρόταση οι δύο δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας να υπηρετούν ως αντιπρόεδροι, σε περίπτωση που η αντιπολίτευση κερδίσει στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Θυμίζεται πως το IYI, το δεύτερο μεγαλύτερο στη συμμαχία των έξι κομμάτων, εγκατέλειψε το μπλοκ την Παρασκευή, αφού η ηγέτης Μεράλ Ακσενέρ απέρριψε την επιλογή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ως υποψήφιου προέδρου.

Αντ’ αυτού, η Ακσενέρ πρότεινε να είναι υποψήφιος είτε ο Εκρέμ Ιμάμογλου ή ο Μανσούρ Γιαβάς, δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας αντίστοιχα, επικαλούμενη τις δημοσκοπήσεις που τους θέλουν να βρίσκονται αρκετά μπροστά από τον Ερντογάν.

Λίγες ώρες πριν τα πέντε εναπομείναντα κόμματα της συμμαχίας ανακοινώσουν τον Κιλιτσντάρογλου ως υποψήφιό τους, οι δύο δήμαρχοι είχαν μια σύντομη συνάντηση με την Ακσενέρ, η οποία παρουσίασε την πρότασή της. Ακολούθως, η επικεφαλής του Καλού Κόμματος κατέθεσε μια «περιεκτική» πρόταση στην ομάδα της αντιπολίτευσης.

«Μετέφερε την πρόταση οι δύο δήμαρχοι να υπηρετούν ως εκτελεστικοί αντιπρόεδροι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του IYI, αναμένοντας πλέον την απόκριση του Κιλιτσντάρογλου. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως εκπρόσωπος του κόμματος του Κιλισντάρογλου (CHP) ανέφερε στο Reuters πως υπάρχει θετική διάθεση αυτή την προοπτική.

(eurokinisis photo)

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί