Το τουρκικό κοινοβούλιο βρίσκεται σε διακοπές από χθες το βράδυ. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε προχθές, Τρίτη, το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά εκκρεμεί η ψηφοφορία στην ολομέλεια της τουρκικής βουλής.
Η Τουρκία είναι το τελευταίο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας μαζί με την Ουγγαρία που έκλεισε τον δρόμο στην ένταξη της Σουηδίας.
Η Στοκχόλμη κατέθεσε την υποψηφιότητά της στο ΝΑΤΟ λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, ταυτόχρονα με την Φινλανδία, η οποία έγινε δεκτή τον περασμένο Απρίλιο.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει την δυνατότητα να συγκαλέσει έκτακτη κοινοβουλευτική σύνοδο πριν από την επανάληψη των εργασιών της τουρκικής βουλής. Αλλά, ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει ανοικτά συνδέσει το πράσινο φως της Αγκυρας με το ζήτημα της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, το οποίο έχει μπλοκαριστεί από το Κονγκρέσο.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στην Αγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συνομίλησε χθες με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν «έπειτα από αίτημα του δεύτερου».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Χακάν Φιντάν επέμεινε στο θέμα των F-16 και υπενθύμισε ότι η Αγκυρα «περιμένει από την αμερικανική κυβέρνηση και το αμερικανικό Κονγκρέσο να ενεργήσουν με γνώμονα το πνεύμα της συμμαχίας και να σεβασθούν τις ανειλημμένες δεσμεύσεις».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK/POOL)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ποιά πλατφόρμα για την Υγεία παρουσίασε ο ΠΟΥ Ευρώπης στην Ελλάδα;
- Μέση Ανατολή: Η Αυστραλία ανακοίνωσε πως ανέπτυξε «στρατιωτικούς πόρους» στην περιοχή
- Αγορά ακινήτων: Νεόδμητα ή όχι; Η κρίσιμη επιλογή στα πολυτελή ακίνητα το 2026
- Ο στρατός του Ιράν αρνείται ότι εκτόξευσε πύραυλο εναντίον της Τουρκίας
- Το Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι έχει καταστρέψει περίπου 300 συστήματα εκτόξευσης πυραύλων του Ιράν
- Οι αρχές του Κατάρ απομακρύνουν εσπευσμένα κατοίκους της περιοχής γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ
- Βουλευτές γεμάτοι χαρά χορεύουν…«τσα τσα τσα»! Οργή στη Βρετανία, vid
- Πόλεμος κατά του Ιράν: Η Γερουσία των ΗΠΑ αρνήθηκε να περιορίσει τις εξουσίες του Τραμπ
- Δεμένα είναι σήμερα τα πλοία σε όλη τη χώρα: Αυτός είναι ο λόγος
- Καιρός: Αραιά σύννεφα αλλά και τοπικές βροχές σήμερα 5/3 – Πού θα κυμανθεί η θερμοκρασία









