Τουρκία/Εκλογές: Ξεκαθαρίζει το τοπίο και αρχίζει το «παιχνίδι» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο

Τι γίνεται παράλληλα σε Ελλάδα και Κύπρο

Οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών έκλεισαν στις 17.00!!! Ξεκαθαρίζει το σκηνικό στην Τουρκία!

Τα αποτελέσματα έδειξαν νίκη Ερντογάν!!!

Μάλιστα, αναλυτές αναφέρουν πως η ήττα του Κιλιτσντάρογλου θα σημάνει και το πολιτικό τέλος του, τουλάχιστον ως προς τον στόχο της ανάδειξής του στον προεδρικό θώκο.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ερντογάν κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Τουρκίας από τον Νοέμβριο του 2002 και άλλαξε την θέση της στον κόσμο, καθιστώντας την υπολογίσιμο περιφερειακό παράγοντα εξελίξεων.

Τι θα γίνει στην συνέχεια;;;

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στην Ελλάδα, μένει να φανεί τελικά αν θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας. Η επαναφορά του παλαιού εκλογικού συστήματος στις δεύτερες εκλογές θα ευνοεί αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Αυτό που επιθυμεί η Δύση για τις δύο χώρες είναι να τελειώσουν γρήγορα με τα των εκλογών και να εμβαθύνουν την προσέγγισή τους, προκειμένου να προωθηθούν τα όποια σχέδια στην περιοχή χωρίς εντάσεις (βλ. διαμοιρασμός κοιτασμάτων στο Αιγαίο).

Το ζήτημα που θα προκύψει, όταν συμπληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες, είναι αφ’ ενός κατά πόσο ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Τουρκίας θέλει όντως να τα βρει με τους Έλληνες και δεν εξυπηρετεί αποκλειστικά δικές του φιλοδοξίες, αλλά αφ’ ετέρου και η, πιο πιστή στις διεθνιστικές ‘επιταγές’, Ελλάδα να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις διερευνητικές επαφές.

ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο, νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνεχίζει απλά το έργο του απερχόμενου Νίκου Αναστασιάδη.

Όπως εκτιμάται, οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου παρουσιάζουν κενά, με την Αθήνα να προτιμά τους τελευταίους μήνες να κρατά αποστάσεις από την Λευκωσία, προκειμένου να μην χαλάσει το κλίμα με την Άγκυρα.

Οι συζητήσεις για αγωγούς φυσικού αερίου έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από το τραπέζι, ενώ η ιταλική ENI, όπως είδατε, τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξουν αγωγοί στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας.

Στο μυαλό πολλών στη Δύση έχει ωριμάσει πλέον η ιδέα να ξαναδώσουν προτεραιότητα στην πολιτική επίλυση των προβλημάτων! Μένει να τελειώσουν οι εκλογικές διαδικασίες, προκειμένου να φανεί, έστω εν μέρει, τι μέλλει γενέσθαι.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί