Τώρα που έφυγε ο Τραμπ, αλματώδη αύξηση παρουσίασαν οι κρατήσεις αλλοδαπών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ

Ο ειδικός επιτετραμμένος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για μια ομάδα κρατών της κεντρικής Αμερικής, ο Ρικάρντο Σουνίγα,

άρχισε χθες Δευτέρα περιοδεία σε δύο από τις χώρες αυτές για να συζητήσει το ζήτημα της μεγάλης αύξησης των μεταναστευτικών ροών συναντώμενος με τον πρόεδρο της Γουατεμάλας, τον Αλεχάντρο Γιαματέι.

Η επίσκεψη του κ. Σουνίγα στις χώρες του επιλεγόμενου Βορείου Τριγώνου καταγράφεται μετά την αλματώδη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που έφθασαν στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ τον Μάρτιο, που έδωσε επείγοντα χαρακτήρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να καταρτίσει νέα πολιτική στο μεταναστευτικό και ταυτόχρονα να μειώσει τις ροές.

Από το επιλεγόμενο Βόρειο Τρίγωνο της κεντρικής Αμερικής – το σχηματίζουν η Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και η Ονδούρα – αναχωρούν τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι από τους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε στην πρώτη συνάντηση με την αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον κ. Σουνίγα χθες Δευτέρα. Περιορίστηκε να αναφέρει σε ανακοίνωσή τους ότι σήμερα θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη μετανάστευση.

Λίγο νωρίτερα, γουατεμαλτέκοι υπουργοί είχαν δώσει στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία προέτρεψαν τον πρόεδρο Γιαματέι να παύσει τον επικεφαλής του ινστιτούτου μετανάστευσης της Γουατεμάλας, τον Γκιγιέρμο Δίας, ερίζοντας ότι έχει ενεργήσει κατά τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της χώρας και της υπηρεσίας του.

Κατά δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της χώρας, ο ένας από τους υπουργούς εξήγησε πως η προτροπή τους αυτή οφείλεται σε ανωμαλίες στο ινστιτούτο επί των ημερών του κ. Δίας στην ηγεσία του, ιδίως ως προς τις αποφάσεις για τις προσλήψεις.

Μια εκπρόσωπος του ινστιτούτου ανέφερε πως ο επικεφαλής του δεν ενημερώθηκε για καμία καταγγελία και παραμένει στη θέση του.

Ο Ρικάρντο Σουνίγα θα επισκεφθεί επίσης το Ελ Σαλβαδόρ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Δεν προγραμματίζεται να ταξιδέψει στην Ονδούρα, πάντως συζήτησε «διεξοδικά» το ζήτημα της μετανάστευσης με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας αυτής, τον Λισάντρο Ροσάλες, την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από την Τεγκουσιγκάλπα χθες.

Αναμένεται να διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες ανάμεσα στον κ. Σουνίγα και αξιωματούχους της κυβέρνησης της Ονδούρας την 9η Απριλίου στην Ουάσινγκτον.

Οι αρχές των ΗΠΑ έθεσαν υπό κράτηση πάνω από 171.000 μετανάστες κατά μήκος των συνόρων της χώρας με το Μεξικό τον Μάρτιο, τον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών σε μηναία βάση, που αποκάλυψε το μέγεθος της ανθρωπιστικής πρόκλησης που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί