Το υψηλότερο στρατόπεδο στο Έβερεστ γεμάτο με παγωμένα σκουπίδια και ανθρώπινα υπολείμματα

Σε μια πρόσφατη ενημέρωση, η ψηλότερη κορυφή του κόσμου, η ψηλότερη κατασκήνωση του Έβερεστ είναι γεμάτη με παγωμένα σκουπίδια.

Πρόσφατα, μια ομάδα με επικεφαλής τον Ang Babu Sherpa ανέλαβε το τρομακτικό έργο του καθαρισμού των συντριμμιών και της ανάκτησης υπολειμμάτων κοντά στην κορυφή του Έβερεστ. Αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειές τους, ο χώρος παραμένει γεμάτος με σημαντικές ποσότητες σκουπιδιών και ότι η διαδικασία καθαρισμού μπορεί να πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί.


Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αναρριχητικής περιόδου, μια κοινή προσπάθεια που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Νεπάλ με τη συμμετοχή στρατιωτών και Σέρπα κατάφερε να αφαιρέσει 11 τόνους (11000 κιλά) απορριμμάτων, μαζί με τέσσερα σώματα και έναν σκελετό.

Ο Ang Babu Sherpa εκτιμά ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα μεταξύ 40 και 50 τόνοι σκουπιδιών στο South Col, το τελευταίο στρατόπεδο πριν οι ορειβάτες επιχειρήσουν την κορυφή.

Τα συντρίμμια που μένουν πίσω περιλαμβάνουν κυρίως παλιές σκηνές, συσκευασίες τροφίμων, φυσίγγια αερίου, φιάλες οξυγόνου, πεταμένα σχοινιά και άλλα εργαλεία αναρρίχησης. Αυτά τα αντικείμενα έχουν συσσωρευτεί επί δεκαετίες αποστολών στο Έβερεστ, δημιουργώντας στρώματα παγωμένων απορριμμάτων στο αφιλόξενο υψόμετρο των 8.000 μέτρων (26.400 πόδια).

Οι ακραίες συνθήκες σε τέτοια ύψη, όπου τα επίπεδα οξυγόνου μειώνονται σημαντικά και ο καιρός μπορεί να γίνει ύπουλος σε μια στιγμή, θέτουν προκλήσεις σε κάθε επιχείρηση καθαρισμού. Ιστορικά, οι ορειβάτες δεν ήταν πάντα επιμελείς για την απομάκρυνση των απορριμμάτων τους. Παρά τους πρόσφατους κανονισμούς που απαιτούν από τους ορειβάτες να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους ή κινδυνεύουν να χάσουν τις καταθέσεις τους, μεγάλο μέρος των απορριμμάτων που ανακτήθηκε από την ομάδα του Ang Babu χρονολογείται από παλαιότερες αποστολές, υπογραμμίζοντας ένα μακροχρόνιο ζήτημα περιβαλλοντικού καθαρισμού στο Έβερεστ.


Η υλικοτεχνική πολυπλοκότητα της προσπάθειας καθαρισμού είναι τεράστια. Οι Σέρπα επικεντρώθηκαν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, ανασύροντας σκουπίδια και πτώματα, ενώ οι στρατιώτες επιχειρούσαν σε χαμηλότερα επίπεδα και στρατόπεδο βάσης. Η διαδικασία εξαγωγής κατεψυγμένων απορριμμάτων από το έδαφος που καλύπτεται από πάγο είναι επίπονη και χρονοβόρα, και συχνά απαιτεί την αναμονή για σύντομες περιόδους ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, όταν ο ήλιος μπορεί να βοηθήσει στην απόψυξη του καλύμματος πάγου.


Η αφαίρεση σωμάτων που έχουν παγώσει βαθιά μέσα στον πάγο παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις. Ο Ang Babu αφηγείται μια επίπονη διήμερη προσπάθεια για την εξαγωγή ενός σώματος που βρέθηκε στο South Col, παγωμένο όρθιο στον πάγο. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες ανάγκασαν την ομάδα να αποσυρθεί σε χαμηλότερα στρατόπεδα πριν επιστρέψει για να ολοκληρώσει την ανάκαμψη. Ένα άλλο σώμα, που βρίσκεται ακόμη ψηλότερα στα 8.400 μέτρα (27.720 πόδια), χρειάστηκε 18 ώρες για να μεταφερθεί στο Camp 2, όπου ένα ελικόπτερο το ανέσυρε τελικά για αναγνώριση.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί