Το πιο κρύο μέρος στη Γη, όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από -90°C και ο άνεμος σταματά(vid)

Στη γεωλογία, ένας θόλος πάγου είναι η δομή σε σχήμα θόλου που σχηματίζεται πάνω από ένα κάλυμμα πάγου, κυρίως στην Ανταρκτική.

Δεν είναι βουνά, καθώς αποτελούνται από πάγο, αλλά μπορούν να φτάσουν σε σημαντικά υψόμετρα, καθιστώντας τα τα υψηλότερα σημεία του οροπεδίου της Ανταρκτικής.

Το οροπέδιο της Ανταρκτικής είναι η καλυμμένη με πάγο περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο της ηπείρου που περιλαμβάνει τον γεωγραφικό Νότιο Πόλο και καλύπτει σχεδόν όλη τη Γη των Queen Maud και την Αυστραλιανή Ανταρκτική Επικράτεια.

Φτάνει σε μέσο υψόμετρο 3000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και συλλογικά αποτελεί το μέρος στον πλανήτη όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.


Υπάρχουν τρεις κύριοι θόλοι πάγου που βρίσκονται εκεί, το Dome Circe, το Dome Fuji και το Dome Argus, που συνήθως προσδιορίζονται από τα αρχικά των ονομάτων τους, C, F και A.

Και τα τρία ξεπερνούν τα 3200 μέτρα σε υψόμετρο, με το Dome Argus να είναι το υψηλότερο στα 4093 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το όνομά του προέρχεται από το μυθικό πλοίο Αργώ με το οποίο ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες έπλευσαν αναζητώντας το Χρυσόμαλλο Δέρας.

Οι τρεις θόλοι πάγου στεγάζουν επιστημονικές βάσεις ή ερευνητικούς σταθμούς. Η μόνιμη γαλλο-ιταλική βάση Concordia βρίσκεται στο Dome Circe από το 2005, η μόνιμη ιαπωνική βάση Fuji βρίσκεται στο Dome Fuji από το 1995 και η κινεζική θερινή βάση (ενεργή μόνο τα καλοκαίρια) Kunlun έχει εγκατασταθεί στο Dome Argus από τις 27 Ιανουαρίου. , 2009, μία από τις τέσσερις επιστημονικές βάσεις της Κίνας στην Ανταρκτική.


Το γεγονός ότι ο σταθμός Kunlun είναι ενεργός μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το Dome Argus θεωρείται το πιο κρύο φυσικό μέρος στη Γη. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που μετρήθηκε με θερμόμετρο στο Dome Argus καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2005, όταν έφτασε τους -82,5°C.

Δορυφορικές μετρήσεις στις 10 Αυγούστου 2010, αποκάλυψαν τη θερμοκρασία ψύξης των -93,2°C σε μια τοποθεσία κοντά στο Dome Argus, που ονομάζεται Ridge A.

Αυτή η κορυφογραμμή, που βρίσκεται 144 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Dome Argus, φθάνει σε υψόμετρο 4.053 μέτρων και αναγνωρίστηκε από μια αυστραλιανοαμερικανική αποστολή, η οποία ανέφερε ότι το μέρος ήταν τόσο ήσυχο που σχεδόν δεν υπάρχει άνεμος ή καιρός. Στην πραγματικότητα, όλοι οι άνεμοι που πνέουν στην Ανταρκτική προς όλες τις κατευθύνσεις φαίνεται να προέρχονται από ένα σημείο στην κορυφογραμμή Α.


Ίσως γι’ αυτό έχει βρεθεί ότι είναι το μέρος από το οποίο μπορεί να δει κανείς το διάστημα τρεις φορές πιο καθαρά από ό,τι από οπουδήποτε αλλού στη Γη.

Από τον Ιανουάριο του 2012, ένα μικρό παρατηρητήριο λειτουργεί στο Ridge A, το τηλεσκόπιο High Elevation Antarctic Terahertz (HEAT), το οποίο λειτουργεί από μια ομάδα Αυστραλών και Αμερικανών ερευνητών.

Κάτω από το Dome Argus και την κορυφογραμμή Α υπάρχει ένα στρώμα πάγου πάχους τουλάχιστον 2,4 χιλιομέτρων και από κάτω βρίσκεται η οροσειρά Gamburtsev, η οποία είναι ισοδύναμη σε μέγεθος με τις Άλπεις.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί