Το πήγαν ένα βήμα παραπέρα οι Καναδοί! Με ψήφισμα αναγνωρίζουν την…”γενοκτονία των Ουκρανών από τους Ρώσους”

8 χρόνια τώρα που σφάζονταν ρωσόφωνοι τι έκαναν;;;

Τα μέλη του καναδικού κοινοβουλίου ενέκριναν χθες Τετάρτη ομόφωνα ψήφισμα που καταδικάζει τη «γενοκτονία του ουκρανικού λαού» από τη Ρωσία και αναφέρεται σε «ξεκάθαρες και άφθονες αποδείξεις» ότι διαπράχθηκαν «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» με «συστηματικό και μαζικό τρόπο» από «τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό την καθοδήγηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».

«Η Βουλή των Κοινοτήτων υιοθέτησε ψήφισμα που αφορά πράξεις γενοκτονίας του ουκρανικού λαού», ανέφερε το προεδρείο της καναδικής κάτω Βουλής μέσω Twitter.

Εισηγήτρια ήταν η Χέδερ Μακφέρσον του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NDP, κεντροαριστερά).

Αναφέρεται σε «εγκλήματα», συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, «μαζικών ωμοτήτων σε ουκρανικά εδάφη» και «εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη ρωσική επικράτεια» ή ακόμη «περιπτώσεις ευρείας κλίμακας σωματικής βίας, ψυχολογικής βίας και βιασμών».

Επικυρώνοντας το ψήφισμα, η Βουλή των Κοινοτήτων «αναγνωρίζει πως η Ρωσική Ομοσπονδία διαπράττει γενοκτονία σε βάρος του ουκρανικού λαού».

Η υιοθέτηση του κειμένου καταγράφηκε περίπου δέκα ημέρες μετά την υιοθέτηση παρόμοιου ψηφίσματος από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Στα μέσα Απριλίου, ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μίλησε για πρώτη φορά περί «γενοκτονίας» στην Ουκρανία, μία ημέρα μετά τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Το Κρεμλίνο απέρριψε κατηγορηματικά ως «απαράδεκτο» τον όρο και τον ισχυρισμό αυτό.

«Βλέπουμε (…) επιθέσεις εναντίον αμάχων, χρήση σεξουαλικής βίας ως πολεμικού όπλου», ενέργειες εντελώς «απαράδεκτες», είχε πει ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα χθες ο κ. Τριντό δήλωσε πως η κυβέρνησή του αναζητεί τρόπους να «τιμωρήσει περαιτέρω», κατάσχοντας τα αγαθά τους, πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις.

(φωτο:pixabay)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί