Το Πεκίνο επικρίνει τη «δυσφήμηση» του προγράμματος Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού μετά την απόφαση της Ρώμης να αποσυρθεί

Η Κίνα στηλίτευσε σήμερα τη «δυσφήμηση» του κινεζικού προγράμματος υποδομών Νέοι Δρόμοι του μεταξιού, μετά την απόφαση της Ιταλίας να αποσυρθεί απ' αυτό.

«Η Κίνα αντιτίθεται κατηγορηματικά στη δυσφήμηση και την εξασθένηση της συνεργασίας γύρω από τους Νέους Δρόμους του μεταξιού και αντιτίθεται στην αντιπαράθεση και τη διαίρεση», δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει άμεσα την απόφαση της Ιταλίας, όμως υπογράμμισε πως περισσότερες από 150 χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο άρχισε το 2013 και προωθείται από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, γεγονός που το καθιστά «τη μεγαλύτερη πλατφόρμα συνεργασίας στον κόσμο».

Ο Ουάνγκ υπενθύμισε πως η Ιταλία είχε στείλει τον Οκτώβριο αντιπροσώπους στο φόρουμ των Νέων Δρόμων του μεταξιού στο Πεκίνο, απόδειξη, σύμφωνα με τον ίδιο, «της τεράστιας έλξης» και «της παγκόσμιας επιρροής» που ασκεί το πρόγραμμα αυτό.

Η Ιταλία αποσύρθηκε από τη συμφωνία με την Κίνα για τους Νέους Δρόμους του μεταξιού τέσσερα χρόνια αφότου εντάχθηκε σ’ αυτή, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, πηγή στους κόλπους της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι.

Η απόφαση να αποσυρθεί από το φαραωνικό αυτό πρόγραμμμα θαλάσσιων και χερσαίων υποδομών, η οποία αναμενόταν εδώ και μήνες, είχε γνωστοποιηθεί πριν από μερικές ημέρες στο Πεκίνο, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Η Ρώμη ωστόσο «διατηρεί ανοικτές τις οδούς του πολιτικού διαλόγου», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή.

Χωρίς να επιβεβαιώσει άμεσα την είδηση, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως η Ιταλία επιδιώκει «να επαναλάβει τη στρατηγική σύμπραξη» με το Πεκίνο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί