Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελατί ο Αραγτσί «δήλωσε ότι η επιτυχία (της διπλωματικής λύσης) εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τον ρεαλισμό της άλλης πλευράς, αλλά και από την αποφυγή οποιουδήποτε λάθους εκτίμησης και υπερβολικής απαίτησης».
Ο Αραγτσί, που ηγείται της ιρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, δεν διευκρίνισε σε ποιες απαιτήσεις αναφέρεται.
Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επανειλημμένα να απαγορευθεί εντελώς στο Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο, ένα αίτημα το οποίο η Τεχεράνη θεωρεί «κόκκινη γραμμή».
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί επίσης οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει και το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο θεωρείται υπαρξιακή απειλή από το Ισραήλ.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ιράν «αρνείται» να συζητήσει το βαλλιστικό του πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα».
Στη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης ο Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν ότι αναπτύσσει πυραύλους που θα μπορούν να πλήξουν στις ΗΠΑ, με την Τεχεράνη να καταγγέλλει «μεγάλα ψέματα».
Οι πύραυλοι που διαθέτει το Ιράν έχουν επισήμως βεληνεκές έως 2.000 χιλιόμετρα, κάτι που του επιτρέπει να πλήξει τον ορκισμένο εχθρό του, το Ισραήλ.
Η Τεχεράνη επιμένει ότι οι πύραυλοί της χρησιμεύουν αποκλειστικά για την άμυνά της και για να αποτρέψουν οποιαδήποτε νέα επίθεση εναντίον του ιρανικού εδάφους μετά τον πόλεμο των 12 ημερών τον Ιούνιο του 2025, που ξεκίνησε μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του Ισραήλ. Στη σύρραξη συμμετείχαν και οι ΗΠΑ με στοχευμένα πλήγματα εναντίον ιρανικών πυρηνικών υποδομών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ θα επιτρέψει στο μη απαραίτητο προσωπικό να φύγει από τη χώρα, εφόσον το επιθυμεί
- Αυτοψία στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων της Γκράβας πραγματοποίησε ο Ν. Χαρδαλιάς
- Αύξηση 5,1% στον όγκο των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ
- Εξαγριωμένοι Γάλλοι αγρότες ψεκάζουν με…κοπριά όσους κάνουν κάμπινγκ στα χωράφια τους! vid
- Αληθινό ή όχι; Κόβει την ανάσα το ΒΙΝΤΕΟ με το ανελέητο κυνηγητό λαγού από 2 λύκους!
- Το κάλεσμα ένοπλης οργάνωσης που δείχνει τι θα μπορούσε να συμβεί σύντομα στην Μέση Ανατολή
- Τραγωδία στο Μόναχο: 82χρονος συνεθλίβη από γερανό σε αυτοκίνητο σε μάντρα!
- Ήρωας περαστικός στην Ρωσία έσωσε άνδρα από φλεγόμενο αμάξι μέσα στα χιόνια! ΒΙΝΤΕΟ
- Θεσσαλονίκη: Στις 12 Ιουνίου τα εγκαίνια του Πάρκου Παύλου Μελά – Τριήμερο εκδηλώσεων
- Τρομακτικό βίντεο δείχνει άντρα με μάσκα να δηλητηριάζει κρυφά συγκατοίκους του με σπρέι στο φαγητό!
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΕΜΠΟΡΙΟ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ
Θεσσαλονίκη
ΕΒΡΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ
ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ
ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
ΚΑΙΡΟΣ
ΜΕΤΡΟ
ΓΙΟΡΤΗ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ









