• Αρχική
  • Άρθρα
  • Την ίδρυση κόμματος ανακοίνωσε η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας

Την ίδρυση κόμματος ανακοίνωσε η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας

Η Μαρία Καλέσνικοβα, μια εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, και το επιτελείο του συλληφθέντα πρώην υποψηφίου για την προεδρία Βίκτορ Μπαμπαρίκα ανακοίνωσαν την ίδρυση πολιτικού κόμματος με βίντεο - μήνυμα που ανάρτησαν στο διαδίκτυο.

Στο μεταξύ οι οπαδοί της αντιπολίτευσης συνεχίζουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τέταρτη εβδομάδα.

«Εγώ η Μαρία Καλέσνικοβα και μέλη του επιτελείου του Βίκτορ Μπαμπαρίκα ανακοινώνουμε σήμερα την ίδρυση του πολιτικού κόμματος «Μαζί». Η χώρα βρίσκεται σε πολιτική και κοινωνικοοικονομική κρίση και εμείς μαζί ξέρουμε πώς θα βγούμε από την κρίση αυτή…», αναφέρουν τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης στο μήνυμά τους.

Ο Μπαμπαρίκα είχε συλληφθεί τον Ιούνιο με την κατηγορία της διάπραξης οικονομικών εγκλημάτων. Για να θέσει υποψηφιότητα είχε συγκεντρώσει 400.000 υπογραφές, αριθμός ρεκόρ για έναν ανεξάρτητο υποψήφιο.

Στο βίντεο –μήνυμα που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες το βράδυ και στο οποίο δεν αναφέρεται η ημερομηνία εγγραφής του, ο Μπαμπαρίκα λέει ότι ένας από τους στόχους του κόμματος είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση, ενώ η ίδρυση του κόμματος θα διασφαλίσει τη χρηματοδότησή του από διάφορες πηγές και τη δυνατότητα να λειτουργεί σε μόνιμη βάση.

Από την πλευρά της, η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Λευκορωσίας και ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια παρότι χαιρέτισε την ίδρυση του νέου κόμματος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην υποψήφιου για την προεδρία Βίκτορ Μπαμπαρίκα για την αναγκαιότητα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, δήλωσε στην δική της σελίδα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, ότι μια τέτοια συζήτηση υποκαθιστά το κύριο θέμα της πολιτικής ατζέντας και αίτημα της αντιπολίτευσης που είναι η παραίτηση του Λουκασένκο από την εξουσία.

«Δεν χρειάζεται να υποκαταστήσουμε την πολιτική ατζέντα με το να περάσουμε στην συζήτηση για την συνταγματική μεταρρύθμιση. Κάνω έκκληση να ακούμε αυτό που λέει ο λαός. Αρχικά είναι τα αιτήματα του λαού και μετά οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι δυνατόν να γίνουν μόνο μετά τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια, υπογραμμίζοντας ότι κύριο αίτημα του λευκορωσικού λαού είναι η παραίτηση του Λουκασένκο.

Κατά την άποψή της, οι δηλώσεις του Μπαμπαρίκα φαίνονται διφορούμενες επειδή στην παρούσα φάση ο Λουκασένκο «προσπαθεί να απομακρύνει χρονικά την παραίτησή του μιλώντας για μια ακατανόητη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα γίνει σε αόριστο χρονικό ορίζοντα».

Στην Λευκορωσία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν για τέταρτη εβδομάδα να διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου, σύμφωνα με το οποίο ανεδείχθη νικητής ο επί 26 χρόνια πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Κατά την διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν χάσει την ζωή τους τρείς άνθρωποι, χιλιάδες έχουν συλληφθεί, ενώ πολλοί από τους συλληφθέντες κατήγγειλαν ότι υπέστησαν βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Ο Λουκασένκο το τελευταίο διάστημα δηλώνει ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συνταγματική μεταρρύθμιση, ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες των αλλαγών που προτείνει.


photo: video screenshot