Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Αλίγιεφ

Τηλεφωνική συνομιλία φέρονται να είχαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν με τον Αζέρο ομόλογό του Αλίγιεφ με κεντρικό θέμα την υποστήριξη των Παλαιστινίων από τους Αζέρους αλλά και την άσκηση διπλωματικής πίεσης από το Αζερμπαϊτζάν στο Ισραήλ με το οποίο οι Αζέροι έχουν ιδιαίτερες σχέσεις.

Παρά τις προσπάθειες του Ερντογάν να πείσει τον “φίλο” του Αλίγιεφ για υποστήριξη στο ζήτημα, ο Τούρκος Πρόεδρος εισέπραξε αρνητική απάντηση από τον Αλίγιεφ αφού το Αζερμπαίτζάν έχει πολύ περισσότερα να χάσει αν χαλάσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ τώρα.

Το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με τη χρήση των ισραηλινής προέλευσης μη επανδρωμένων αεροχημάτων αυτοκτονίας, των βαλλιστικών πυραύλων NORA και των κατευθυνόμενων πυραύλων SPIKE . Όλα αυτά τα συστήματα και ιδίως τα loitering munitions  του Ισραήλ τα οποία το Μπακού κατασκευάζει στο έδαφός του μετά από σχετική άδεια από το Ισραήλ, έδωσαν τη νίκη και συμμετείχαν περισσότερο από τα αντίστοιχα τουρκικά συστήματα. Ο Αλίγιεφ είναι υποχρεωμένος στο Ισραήλ με το οποίο έχει συνάψει και άλλες συμφωνίες εκτός της αμυντικής συνεργασίας με αποτέλεσμα την απόρριψη των τουρκικών προτάσεων υποστήριξης των Παλαιστινίων και άσκησης πίεσης στο Ισραήλ.

Ο Ερντογάν θα ήθελε να δεί τους Αζέρους να συμπλέουν πλήρως μαζί του αλλά από τη στιγμή που το Ισραήλ έχει ισχυρά ερείσματα στο Μπακού, αυτό ήταν δύσκολο να συμβεί και τελικά δε συνέβη. Το Μπακού αναμένεται να ακολουθήσει στο ζήτημα μία τελείως ουδέτερη και αδιάφορη στάση καθώς η Παλαιστίνη είναι μακριά και δεν τους αφορά άμεσα τη στιγμή που η κατάσταση με την Αρμενία είναι τεταμένη ακόμα και η Ρωσία έχει τον πρώτο λόγο στην περιοχή ενδιαφέροντος των Αζέρων και όχι η Τουρκία.