Τηλεδιάσκεψη Πούτιν-Μπάιντεν για την Ουκρανία σε τεντωμένο σχοινί

Σημαντικές δηλώσεις γίνονται εν όψη της πιθανής τηλεδιάσκεψης από την πλευρά των Αμερικανών την ίδια ώρα που τα σύννεφα του πολέμου εγγίζουν την Ουκρανία καθώς οι Ρώσοι μετακινούν μεγάλο αριθμό προσωπικού και υλικού στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Ο Ρώσος Υπ. Εξ. σε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του αναφέρθηκε στο εφιαλτικό σενάριο μίας στρατιωτικής σύγκρουσης στην […]

Σημαντικές δηλώσεις γίνονται εν όψη της πιθανής τηλεδιάσκεψης από την πλευρά των Αμερικανών την ίδια ώρα που τα σύννεφα του πολέμου εγγίζουν την Ουκρανία καθώς οι Ρώσοι μετακινούν μεγάλο αριθμό προσωπικού και υλικού στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Ο Ρώσος Υπ. Εξ. σε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του αναφέρθηκε στο εφιαλτικό σενάριο μίας στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ευρώπη με τη φράση “Καλά πάμε.”  Στη γλώσσα όμως της διπλωματίας πολλά λέγονται, λιγότερα εννοούνται ή τελείως διαφορετικό είναι το μήνυμα που λαμβάνει η άλλη πλευρά. Το σίγουρο είναι όμως ότι οι Ρώσοι φαίνονται αποφασισμένοι να κάνουν κάποιο βήμα παραπάνω ως προς την κατάσταση στην Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί προέβησαν σε δηλώσεις για την ακεραιότητα της Ουκρανίας όπως το ότι η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα σε περίπτωση εισβολής της σε ουκρανικό έδαφος ενώ την περιμένουν και  μέτρα τιμωρία πρωτοφανή, όπως τα χαρακτήρισαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ήδη από την προσάρτιση της Κριμαίας  το 2014, οι Ρώσοι έχουν υποστεί κυρώσεις τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα, εκτός αν οι Ρώσοι εγκαταλείψουν το έδαφος της Κριμαίας και το παραδώσουν στην Ουκρανία.

Αυτό το ενδεχόμενο φυσικά δεν είναι υπαρκτό για τους Ρώσους οι οποίοι έχουν επενδύσει στην Κριμαία ήδη αρκετά ενώ το ουκρανικό πρόβλημα παραμένει και οι Ρώσοι θα επιδιώξουν ένα πιθανό διαχωρισμό της χώρας με τις ρωσόφωνες περιοχές να περνούν να όχι υπό άμεσο ρωσικό έλεγχο, υπό τον έλεγχο ενός κράτους δορυφόρου της Ρωσίας όπως είναι τα κρατικά μορφώματα που υπάρχουν ήδη στην Ανατολική Ουκρανία σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Άρθρο 5ο

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί