Τι ξέρουμε για το Εργαστήριο της Γουχάν

Το Εργαστήριο της Γουχάν έχει τεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς επιστημονικής προσοχής, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες της Δύσης ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού. Η προέλευση του κορωνοϊού, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 257.000 άτομα παγκοσμίως, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά ερωτήματα των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Μέχρι […]

Το Εργαστήριο της Γουχάν έχει τεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς επιστημονικής προσοχής, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες της Δύσης ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού.

Η προέλευση του κορωνοϊού, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 257.000 άτομα παγκοσμίως, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά ερωτήματα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Μέχρι στιγμής, έχουν υπάρξει αρκετές θεωρείς και απόψεις για την ακριβή προέλευση του στελέχους κορωνοϊού, το οποίο έχει μολύνει πάνω από 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ιός είναι φυσικής προελεύσεως και δεν παράχθηκε σε κάποιο εργαστήριο.

Αντίθετα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει δημοσίως ισχυριστεί ότι υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ιός «έφυγε» από εργαστήριο στο κέντρο της πόλης Γουχάν.

Η Κίνα έχει επανειλημμένως απορρίψει αυτές τις κατηγορίες, παρότι ολοένα και περισσότερες φωνές της Δύσης ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για την εξακρίβωση της πηγής προέλευσης του κορονοϊού.

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για το επίμαχο εργαστήριο:
Το εργαστήριο ιδρύθηκε το 2015 στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Το κόστος ανέρχεται σε 42 εκατ. δολάρια.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν ιδρύθηκε το 1956 από την Ακαδημία Επιστημόνων της Κίνας. Φιλοξενεί τη μεγαλύτερη «τράπεζα» ιών στην Ασία, με πάνω από 1.500 στελέχη.

Το εργαστήριο κατέστη το πρώτο στην ηπειρωτική Κίνα, το οποίο κατάφερε να πετύχει το 4ο Επίπεδο Βιο-συγκράτησης, το οποίο επιτρέπει τη μελέτη των περισσότερων επικίνδυνων παθογόνων οργανισμών στον πλανήτη.

Κατασκευάστηκε με στόχο να αντέχει σεισμούς μεγέθους 7 Ρίχτερ, παρότι στην επαρχία Γουμπέι δεν υπάρχει ιστορικό αντίστοιχου μεγέθους δονήσεων.

Το πρωτόκολλο ασφαλείας είναι τόσο αυστηρό, με αποτέλεσμα όσοι έρχονται σε επαφή με νυχτερίδες ή άλλα ιατρικά λύματα θεωρούνται «νούμερο ένα» κίνδυνος για τη μετάδοση ιών.

Ενδεχομένως ο πιο γνωστός ιολόγος της Γουχάν είναι η αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου, Shi Zhengli, η οποία από τα δυτικά media ονομάζεται «γυναίκα – νυκτερίδα». Το 2017, η ομάδα της παρουσίασε μία έρευνα, στην οποία διαπιστώθηκε η σύνδεση μεταξύ ενός πληθυσμού νυχτερίδας στη νοτιοδυτική Κίνα με τον ιό SARS του 2003.

Διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με την «Washignton Post», υποστήριξαν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει για τους φερόμενους κινδύνους στο σύστημα ασφαλείας από το 2018.

Ταυτόχρονα ισχυρίστηκαν ότι υπάρχει «σοβαρή έλλειψη» επαρκώς εκπαιδευμένων τεχνικών και ερευνητών, ενώ προειδοποίησαν ότι πιθανή μετάδοση κάποιου ιού στους ανθρώπους θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα πανδημία, αντίστοιχη του SARS.

Αμερικανοί και γάλλοι επιστήμονες βοήθησαν στην εκπαιδευση του προσωπικού, στο πλαίσιο του προγράμματος έγκαιρης προειδοποίησης για πανδημία «Predict», το οποίο τερματίστηκε το 2019 από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Jonna Mazet, επιφανής επιδημιολόγος που ήταν υπεύθυνος του προγράμματος, υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι στη Γουχάν έχουν αναπτύξει ένα «πολύ αυστηρό» πρωτόκολλο ασφαλείας, το οποίο περιλαμβάνει «υψίστης ασφαλείας προστατευτικό εξοπλισμό», και ότι εργάζονται μόνο με δείγματα, τα οποία έχουν εκ των προτέρων «απενεργοποιηθεί».

sputnik.gr / photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί