Αγωνία σε σχέση με τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΝΑ Ευρώπης και φυσικά και της Ελλάδας. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, επιβεβαίωσε ότι απόπειρα επίθεσης στον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ουδείς μπορεί να προβλέψει αν αυτό θα ξανασυμβεί και αν αυτή την φορά επιτύχει τον στόχο του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά την Ουκρανία και εκείνη προσπαθεί να θέσει εκτός τον τελευταίο αγωγό που φέρνει ρωσικό αέριο στην Γηραιά Ήπειρο.
Υπενθυμίζεται πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε γνωστοποιήσει ότι η Ουκρανία είχε επιτεθεί στον σταθμό συμπίεσης στην περιοχή Κρασνοντάρ της Ρωσίας που προμηθεύει αέριο στον TurkStream. Στην επίθεση του Σαββάτου συμμετείχαν εννέα drones καμικάζι που στάλθηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και το υπουργείο είπε ότι η επίθεση αποτράπηκε σε μεγάλο βαθμό. Ένα drone σταθερής πτέρυγας χτύπησε κοντά σε μετρητή αερίου, προκαλώντας μικρές ζημιές που επισκευάστηκαν γρήγορα από το προσωπικό του σταθμού, σύμφωνα με το υπουργείο.
Όπως μεταδίδει το RT DE, ο Μπαϊρακτάρ επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους στο τουρκικό κοινοβούλιο την Τετάρτη ότι σημειώθηκε επίθεση και διαβεβαίωσε ότι η λειτουργικότητα του αγωγού δεν επηρεάστηκε.
«Δεν υπήρξε διακοπή στη ροή του φυσικού αερίου μετά την επίθεση. Ο αγωγός εξακολουθεί να παρέχει την ίδια ποσότητα φυσικού αερίου», είπε.
Ποιός μπορεί να εξασφαλίσει πως κάτι ανάλογο δεν θα συμβεί στο μέλλον;
Ο TurkStream είναι ένας σημαντικός ενεργειακός διάδρομος, που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι η τελευταία εναπομείνασα σύνδεση που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη, αφού η Ουκρανία αρνήθηκε να επεκτείνει τη συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου με την Μόσχα για φέτος.
Το 2024, οι παραδόσεις μέσω αυτού του αγωγού αυξήθηκαν κατά 23%, φτάνοντας τα 16,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ο αγωγός αποτελείται από δύο μέρη: το ένα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Τουρκίας, ενώ το άλλο μεταφέρει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία μέσω του σταθμού Strandzha. Από εκεί, η βαλκανική σύνδεση εκτείνεται μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας προς την Ουγγαρία, και τα υποκαταστήματα επιτρέπουν την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα. Με συνολική χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ο TurkStream διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια.
Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν εμπλακεί στο περιστατικό σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν την σύνδεση φυσικού αερίου.
photo αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Εξερευνήτρια ολοκλήρωσε τη διαδρομή από την “τελευταία μοίρα” μέχρι τον Νότιο Πόλο
- Λαμία: Οι αγρότες άνοιξαν τις μπάρες στα διόδια Τραγάνας επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων
- Εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου της Πέλλας – Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά 2 ελληνιστικά αγάλματα
- Τρίκαλα: Ανυποχώρητοι οι αγρότες στα μπλόκα της Δυτ. Θεσσαλίας
- Εμανουέλ Μακρόν: Η Γαλλία θα ναυπηγήσει ένα νέο αεροπλανοφόρο
- Μακελειό στο Γιοχάνεσμπουργκ: Ένοπλοι σκότωσαν 9 άτομα σε επίθεση σε ταβέρνα, vid
- Η Δεξιά δεν ξεχνά την ιστορία και θέλει ίσως να κάνει αυτό που της έκαναν
- Η Δημοτική Αστυνομία Αθήνας επιστρέφει πινακίδες
- Ξαφνικό μπλακ άουτ στο Σαν Φρανσίσκο άφησε την πόλη στο σκοτάδι – Διακόπηκαν συγκοινωνίες, vid
- Ελβετία: Η υπουργός Εσωτερικών ανοικτή σε μια απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΕΣ
ΑΛΚΟΟΛ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΤΣΙΑΡΑΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
ΑΓΡΟΤΕΣ









