Τι είπε ο Πούτιν στον Ερντογάν για την Ουκρανία

Την στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της Γάζας εξήρε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και παράλληλα αναφέρθηκε στην ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας, διαμηνύοντας ωστόσο στον Τούρκο πρόεδρο ότι «η Ουκρανία, με την οποία η Τουρκία συνεργάζεται σε ορισμένους τομείς […] προσπαθεί να χτυπήσει τους αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Τουρκία».

Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν επικριτικός αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, έκανε το εξής σχόλιο: «Υπάρχει ένα θέμα στο οποίο θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας. Την ώρα που η Τουρκία συνεργάζεται με την Ουκρανία σε ορισμένους τομείς, η Ουκρανία προσπαθεί να πλήξει τους αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο προς την Τουρκία. Αυτό δεν είναι ένα αστείο ή κάποια υπερβολή. Τα ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου του ρωσικού στρατού κατέρριψαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία έπεσαν κοντά στο σταθμό άντλησης φυσικού αερίου στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Παρακαλώ να ενημερώσετε τον φίλο μας τον πρόεδρο Ερντογάν για τα πραγματικά γεγονότα σχετικά με αυτό το θέμα. Γίνονται επίσης συνεχώς επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πλοία που προστατεύουν τα συστήματα παράδοσης στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας».

Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του και για τη χρηματοδότηση της τουρκικής οικονομίας από δυτικά κεφάλαια, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η τουρκική οικονομία «να χάσει περισσότερα απ’ ό,τι θα κερδίσει» αν η εξάρτηση από δυτικά κεφάλαια επιβαρύνει τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. «Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της Τουρκίας έχει επικεντρωθεί στη λήψη δανείων, στην πραγματοποίηση επενδύσεων και στη λήψη επιχορηγήσεων από δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτό ενδεχομένως να μην είναι κάτι κακό, αλλά εάν αυτό συνδέεται με τον περιορισμό των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, τότε η τουρκική οικονομία θα έχει περισσότερα να χάσει από όσα θα κέρδιζε. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει μια τέτοια απειλή» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί