Θέλουν και παγκόσμια ειρήνη! Ούτε στα βασικά δεν τα βρίσκουν τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ

Οι 193 χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν μπορέσει ως εδώ να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό των ειρηνευτικών αποστολών την επόμενη οικονομική χρονιά

και έχουν προθεσμία ως την 30ή Ιουνίου, όταν εκπνέει το οικονομικό έτος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να υπάρξει «πάγωμα όλων των αποστολών», ενημέρωσαν χθες Δευτέρα διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η ασυμφωνία οφείλεται κυρίως στην Κίνα και σε αφρικανικές χώρες, οι οποίες πολλαπλασίασαν τις αξιώσεις τους την τελευταία στιγμή. Ο προϋπολογισμός των ειρηνευτικών επιχειρήσεων – είναι περίπου είκοσι σε διεθνές επίπεδο και σε αυτές συμμετέχουν κάπου 100.000 κυανόκρανοι – ανέρχεται σε περίπου 6,5 δισεκ. δολάρια και καλύπτει κάθε έτος 12μηνη περίοδο από την 1η Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε ψηφιακά, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, υπενθύμισε ότι ήδη την περασμένη χρονιά οι συνομιλίες μεταξύ των χωρών μελών είχαν αντιμετωπίσει περιπλοκές. Πάντως ολοκληρώθηκαν με την επίτευξη συμφωνίας την 23η Ιουνίου 2020, μία εβδομάδα πριν από την προθεσμία.

Φέτος, «αυτό που αποτελεί κίνδυνο είναι το ότι, για ένα ορισμένο διάστημα ως να υπάρξει απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για τους προϋπολογισμούς, οι αποστολές μας θα είναι αυστηρά περιορισμένες σε μέτρα για την προστασία του προσωπικού τους», είπε. Αυτή «είναι ανησυχητική πιθανότητα, ειδικά με δεδομένο πως στην πλειονότητά τους οι αποστολές μας δρουν σε περιβάλλοντα πολύ δύσκολα, προβληματικά και επικίνδυνα», εκτίμησε ο κ. Λακρουά.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο για την απουσία συμφωνίας στη ΓΣ του ΟΗΕ, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του οργανισμού, ανέφερε ότι οι ειρηνευτικές αποστολές έχουν ήδη ειδοποιηθεί. Τους ζητήθηκε να καταρτίσουν σχέδια για την περίπτωση που χρειαστεί να διακοπούν, τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Ελπίζουμε ότι (τα κράτη μέλη) θα καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν το καταφέρουν, οι ειρηνευτικές αποστολές δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν δαπάνες από 1ης Ιουλίου.

Σε τέτοια περίπτωση ο Γενικός Γραμματέας δεν θα μπορεί να προχωρά σε δαπάνες παρά μόνο για την ασφάλεια του στρατιωτικού, πολιτικού και αστυνομικού προσωπικού στις επιχειρήσεις των κυανόκρανων, θύμισε ο κ. Ντουζαρίκ.

«Η μείωση των επιχειρήσεων θα περιορίσει τη δυνατότητα των αποστολών να εκπληρώνουν την εντολή τους, που συνίσταται για παράδειγμα στην υποστήριξη των χωρών που τις φιλοξενούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και την προστασία των αμάχων, μεταξύ άλλων», υπογράμμισε.

Ο προϋπολογισμός των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ είναι χωριστός από τον κανονικό προϋπολογισμό του (3,07 δισεκ. δολάρια) από τον Ιανουάριο ως τον Δεκέμβριο, ο οποίος επίσης μετατρέπεται συχνά σε αντικείμενο περίπλοκων και δύσκολων διαπραγματεύσεων που διαρκούν ως την ύστατη στιγμή.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή στον προϋπολογισμό των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ (≈28%)· ακολουθούν η Κίνα (15,2%) και η Ιαπωνία (8,5%).

(ΦΩΤΟ: Unsplash)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί