Αφού έγινε γνωστό ότι ο Yevgeny Prigozhin, επικεφαλής της Wagner, είχε φτάσει στην Λευκορωσία και μαχητές μάλλον θα τον ακολουθήσουν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε μια συνάντηση των χωρών του ΝΑΤΟ στην Χάγη ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να αμυνθεί έναντι κάθε απειλής από την «Μόσχα ή το Μινσκ».
Η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρει ότι η συμμαχία έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική της πλευρά τις τελευταίες ημέρες και ότι το κλίμα είναι ιδιαιτέρως τεταμένο!!!
Από την πλευρά του ο αρχηγός του κράτους της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε την Τρίτη ότι οι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες καταγράφουν προκλήσεις στα κρατικά σύνορα σχεδόν καθημερινά, ιδιαιτέρως πτήσεις drone.
Είναι προφανές πως μετά τις εξελίξεις στην Ρωσία και την πιθανή δημιουργία, ουσιαστικά, ρωσικής βάσης στην Λευκορωσία, τα πράγματα μπορούν να φουντώσουν ανά πάσα στιγμή!!!
Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη αυξήσει την στρατιωτική του παρουσία στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας. Ανήγγειλε επίσης ότι στη σύνοδο κορυφής και των 31 μελών της 11ης Ιουλίου στο Βίλνιους, το ΝΑΤΟ θα εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των δυνάμεων και των μέσων του για την προστασία όλων των κρατών μελών, ειδικά εκείνων που συνορεύουν με την Λευκορωσία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, δεν πρέπει κανείς να υποτιμά τη Ρωσία δεδομένων των γεγονότων του περασμένου Σαββατοκύριακου.
Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nausėda, ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στη συνάντηση στην Χάγη, προειδοποίησε ότι όλες οι γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας “θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο αστάθειας” εάν η ομάδα Wagner εγκατασταθεί στην χώρα.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda ανησυχεί επίσης για μια πιθανή μεταφορά στρατευμάτων Wagner στην Λευκορωσία:
“Αυτό είναι πραγματικά σοβαρό και πολύ ανησυχητικό και πρέπει να λάβουμε πολύ ισχυρές αποφάσεις. Απαιτεί μια πολύ, πολύ σκληρή απάντηση από το ΝΑΤΟ.”
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το αφεντικό της Wagner, Prigozhin, έφτασε στην Λευκορωσία. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι οι δυνάμεις Wagner μπορούν να ενταχθούν στις τακτικές ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ή να ακολουθήσουν το αφεντικό τους Prigozhin στην Λευκορωσία χωρίς να διωχθούν. Το παρασκήνιο λέει πως κατά αυτόν τον τρόπο ο Πούτιν τοποθετεί δυνάμεις μια ανάσα από περιοχές κλειδιά σε Ουκρανία και Πολωνία. Λέγεται πως οι δυνάμεις της Βάγκνερ θα επιχειρήσουν να αποκόψουν την σύνδεση Πολωνίας και Δυτικής Ουκρανίας!
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-PAP
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Καλή χρονιά γεμάτη Φως Χριστού!
- Ο ΠΑΟΚ αποχαιρετά το 2025 με γέλιο! Νέο βίντεο με τα παρασκήνια του επικού τρέιλερ για τα 100 χρόνια
- Έπεσαν τα πρώτα χιόνια: Στα “λευκά” Πάρνηθα, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Πεντέλη αλλά και Εύβοια, vid
- Παπασταύρου: Οι 10 +1 δράσεις του ΥΠΕΝ το 2025 – Ενεργειακές συμφωνίες και «Απάτητα Βουνά» ανάμεσά τους
- Η κοπή της βασιλόπιτας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 41χρονος αλλοδαπός για κατοχή και διακίνηση κοκαΐνης
- Θεσσαλονίκη: Ευχές με πολίτες και επαγγελματίες για καλή χρονιά αντάλλαξε ο δήμαρχος Στ. Αγγελούδης
- Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Τασούλα: Nα αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν, στηριζόμενοι σε όσα μας ενώνουν
- Το εορταστικό μήνυμα του Ρώσου πρέσβη στις ΗΠΑ προκαλεί «πονοκέφαλο» στους διεθνιστές
- Απολογισμός Τσιάρα για το 2025: Σήμερα κλείνει μια δύσκολη χρονιά, ο πρωτογενής τομέας δοκιμάστηκε έντονα









