Τελικά θα κάνει πίσω η Τουρκία στην Ιντλίμπ;

Μετά την πλήρη απελευθέρωση του Χαλεπίου από τις Συριακές δυνάμεις, οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία ισλαμιστές έχουν περιοριστεί αρκετά χάνοντας σε διάστημα μερικών μηνών πάνω από 2000 τ.μ. εδάφους με αποτέλεσμα το στρίμωγμά τους περισσότερο στην Ιντλίμπ.

Ο Τουρκικός στρατός σε μία προσπάθεια να εμποδίσει το συριακό στρατό στην προέλασή του, είχε στήσει διάφορα παρατηρητήρια τα οποία όμως απλά περικυκλώθηκαν από το Συριακό Στρατό χωρίς κανείς να ασχολείται με τους Τούρκους. Με βάση αυτό οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί ότι η κατάσταση δε θα αλλάξει από μόνη της στην περιοχή οπότε συνεχίζουν τη μεταφορά μονάδων τους και εξοπλισμού στην περιοχή αλλά δεν τις χρησιμοποιούν.

Οι Ρώσοι δεν “ακούγονται” πολύ ως προς τη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν αποφασίσει να εκκαθαρίσουν την Ιντλίμπ όσο περισσότερο γίνεται. Απόδειξη, ότι δεν πετάει τουρκικό μαχητικό ούτε για δείγμα στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Αρκετοί οι οποίοι μιλούσαν για αδυναμία της Ρωσίας και υποχώρηση καίρια , όταν οι Τούρκοι κατέρριψαν ένα αρχαίο ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος,  φαίνεται δεν κατάλαβαν το σύνολο της διπλωματίας που εφάρμοσε η Ρωσία από εκείνο το σημείο και έπειτα και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα τώρα που οι Τούρκοι απειλούν τους Σύριους με κανονική εισβολή του τακτικού τους στρατού αλλά δεν προχωρούν σε αυτή. Χωρίς αεροπορική υποστήριξη, οι δυνάμεις τους θα υποστούν τρομερά πλήγματα από τα ακριβή στοιχεία που θα στέλνουν τα ρωσικά drones, δορυφόροι και αεροσκάφη για τις θέσεις των ισλαμιστών και του Τουρκικού στρατού, στο συριακό πυροβολικό το οποίο έχει μάθει αρκετά καλά να συγκεντρώνει και αν συνδυάζει τα πυρά του μετά από 8 χρόνια πολέμου και 4,5 χρόνια συνεργασίας με τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.

Επομένως, οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι η παρουσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας δε θα γίνει ανεκτή σε καμία περίπτωση. Οι δε Τούρκοι λόγο των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν από τη γενικότερη στάση τους στο διεθνές επίπεδο δε θέλουν να εμπλακούν ενεργά κατά της Ρωσίας.

Από ότι γίνεται φανερό, οι Τούρκοι συνεχίζουν  τη μεταφορά, έχουν μεταφέρει ήδη πολλά ACV15, Μ 113, ελαφρά οχήματα αναγνώρισης MRAP, άρματα Μ60, Α/Κ πυροβόλα Firtina και αρκετούς άνδρες του τουρκικού στρατού αλλά μάλλον θα περιοριστούν στο να δίνουν οχήματα όπως τα ACV και Μ113 στους αντάρτες και να παρέχουν κάποια πυρά υποστήριξης με το πυροβολικό τα οποία θα κινδυνεύουν να βληθούν από το αντίστοιχο συριακό με ρωσική στοχοποίηση.

Τις επόμενες 2 εβδομάδες είναι πιθανό ότι θα συναφθεί κάποιου είδους εκεχειρία στην περιοχή και θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση μέχρι ο συριακός στρατός να ανασυνταχθεί για την πλήρη εκκαθάριση της επαρχίας από τους Ισλαμιστές.

ΦΩΤΟ eurokinissi