Οι κυβερνήσεις του Βερολίνου και του Λονδίνου δεν σχεδιάζουν να αποκαταστήσουν τους εμπορικούς δεσμούς με τη Μόσχα, ακόμη και μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία και την αποχώρηση του Βλαντιμίρ Πούτιν από την θέση του Ρώσου προέδρου, ανέφερε την Τετάρτη το Bloomberg, επικαλούμενο Γερμανούς και Βρετανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους!
Κάτι τέτοιο συνιστά «ταφόπλακα» στην ευρωπαϊκή ενεργειακή επάρκεια και θα διογκώσει την φτωχοποίηση!!!
«Πρόκειται για μια σχέση που έφτασε στο τέλος της», δήλωσε ο Miguel Berger, ο Γερμανός πρεσβευτής στην Βρετανία, στο Φόρουμ Energy Intelligence στο Λονδίνο. «Δεν θα υπάρξει επιστροφή», επιβεβαίωσε επίσης ο Βρετανός αξιωματούχος Graham Stuart στο Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και το Net Zero.
Οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες μείωσαν τις εισαγωγές ενέργειας από την Ρωσία, τον πρώην βασικό τους προμηθευτή ενέργειας, λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία πέρυσι και επέβαλαν, υποτίθεται, εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα και πετρέλαιο.
Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από την Ρωσία έχουν επίσης μειωθεί δραματικά μετά τις κυρώσεις της Δύσης και την δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream και Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα. Όσον αφορά τις άμεσες εισαγωγές, η Ρωσία καλύπτει σήμερα λιγότερο από το 10 τοις εκατό των ενεργειακών αναγκών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Το 2021, το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε περίπου το 45 τοις εκατό των εισαγωγών της ΕΕ και σχεδόν το 40 τοις εκατό της κατανάλωσης!
Αν και η απώλεια μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εισήγαγε μόνο το 4% των αναγκών του σε φυσικό αέριο και το 9% των αναγκών του σε αργό πετρέλαιο από την Ρωσία το 2021, η εγκατάλειψη του ρωσικού φυσικού αερίου από την Γερμανία οδήγησε σε τεράστια ενεργειακή κρίση!
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από την Ρωσία έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό· αντ’ αυτού, οι χώρες της ΕΕ συνέχισαν να εισάγουν ποσότητες ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο αγοράζουν πανάκριβα.
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μ.Χαρακόπουλος: Οι άγονες αντιπαραθέσεις υπονομεύουν το συλλογικό μας μέλλον
- Ηράκλειο: Αλλαγές στο εκτελεστικό σχήμα της δημοτικής αρχής
- Επιπλέον καταβολές επιστροφής ενοικίου 8,9 εκ ευρώ σε 39,3 χιλιάδες δικαιούχους
- Η μεγαλύτερη βασιλόπιτα της Ελλάδας και φέτος στο Περιστέρι – 10 μέτρα, 100 τόνοι (photo, vid)
- Κ. Γκίλφοϊλ: Η συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ «να λάμψει ακόμα πιο φωτεινά την επόμενη χρονιά»
- Σουηδία: Τροχαίο με λεωφορείο στην Στοκχόλμη – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Ολλανδία: Συνελήφθη Σύρος που φέρεται να απειλούσε να διαπράξει επίθεση κάπου στην Ευρώπη
- Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά το 2025 με ένα χιουμοριστικό βίντεο που τα έχει όλα!
- Σημαντικές δυνάμεις του πλανήτη καταδίκασαν την προκλητική ενέργεια των Ουκρανών
- Τραγικός θάνατος για 37χρονο στη Βραζιλία: Πνίγηκε σε διαγωνισμό καρπουζοφαγίας μπροστά στη γυναίκα του









