Και ξαφνικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαιρέτισε σήμερα στο Νταβός την “μεγάλη συνεισφορά” του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στην Γάζα την Κυριακή, λίγο προτού αναλάβει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο.
Τα διεθνιστικά συγχαρητήρια μάλλον δεν πρέπει να ξαφνιάζουν, καθώς η διεθνιστική τάξη πραγμάτων δείχνει να αφήνει έδαφος στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ μήπως εκείνος και η δεξιά καταφέρουν καλύτερα όσα πασχίζει να πετύχει η διεθνιστική τάξη πραγμάτων εδώ και χρόνια.
“Υπήρξε μια μεγάλη συνεισφορά της ενεργητικής διπλωματίας εκείνου που ήταν τότε εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών”, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια μιας παρέμβασης στην ετήσια σύνοδο στην Ελβετία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
«Οι διαπραγματεύσεις σέρνονταν, σέρνονταν, σέρνονταν. Και τότε, ξαφνικά, ήρθε” [η συμφωνία]», εκτίμησε ο Γκουτέρες.
Σκοπός της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία ανακοινώθηκε από τις μεσολαβήτριες χώρες (Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ), είναι το “οριστικό τέλος” των εχθροπραξιών, σύμφωνα με την Ντόχα, έπειτα από 15 μήνες καταστροφικού πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα, προκειμένου να επιδιωχθεί η ειρήνη στην περιοχή. Η συμφωνία αυτή, που τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή, παραμένει εύθραυστη και μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή λόγω μιας μακράς και ασαφούς διαδικασίας, προειδοποιούν ειδικοί.
«Δεν είναι δικός μας πόλεμος, είναι δικός τους. Αλλά δεν είμαι βέβαιος», απάντησε ο Τραμπ χθες, Τρίτη, σε έναν δημοσιογράφο που τον ρωτούσε αν νομίζει πως τα όπλα θα σιγήσουν μόνιμα μεταξύ των δύο εμπολέμων στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε έντονη πίεση στα δύο στρατόπεδα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την ορκωμοσία του την Δευτέρα, όπως μεταδίδεται.
Τελικός στόχος είναι η «λύση» για το Παλαιστινιακό πρόβλημα και την Ιερουσαλήμ, προκειμένου να κηρυχθεί από εκείνη την περιοχή, ως παραδοσιακά την πιο ταραχώδη στον πλανήτη, παγκόσμια «ειρήνη» με το βλέμμα στον ερχομό μιας νέας εποχής ψηφιακής διακυβέρνησης των απανταχού κρατών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-KEYSTONE
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Νέο έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι ακόμα και χαλάζι
- Το Ιράν κάνει λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
- Ειρηνευτικές συνομιλίες: «Προετοιμαζόμαστε για νέες συναντήσεις», λέει τώρα ο Ζελένσκι
- Η αρχαία κινεζική τέχνη του Πεντζίνγκ απεικονίζει ζωντανά φυτά σε μικρογραφία και εντυπωσιάζει, vid
- Νέο «αίμα νέων» ζητάει ο Ζελένσκι! Σοκαριστικό ΒΙΝΤΕΟ
- Κάστρο του Σκότι: Το ορόσημο της Κοιλάδας του Θανάτου ανοίγει ξανά τις πόρτες του μετά από χρόνια επισκευών
- «Ζήτα συγγνώμη!»: Πολίτες στη Δανία διαδηλώσαν κατά του Τραμπ
- Αμερικανοί και Ρώσοι απεσταλμένοι χαιρετίζουν μια «εποικοδομητική» συνάντηση στη Φλόριντα
- ΠΟΜΙΔΑ: Οι βασικοί στόχοι για το 2026 και τα ανοιχτά θεσμικά μέτωπα
- Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την πώληση 30 επιθετικών ελικοπτέρων στο Ισραήλ έναντι 3,8 δισεκ. δολαρίων









