Συρία: Ο στρατός μπήκε στα προάστια της Ντεράα που ελέγχονταν από τους αντάρτες

Τη συμφωνία με τους αντάρτες διαπραγματεύτηκε η Ρωσία, η σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος μπήκαν σήμερα στις συνοικίες των ανταρτών, στην πόλη Ντεράα, με βάση τη νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ανέφεραν τα επίσημα μμε της χώρας και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Η πόλη Ντεράα είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η οποία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το καθεστώς από το 2018. Οι αντάρτες ελέγχουν ακόμη ορισμένους τομείς, στο πλαίσιο μιας προηγούμενης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Με βάση τη νέα συμφωνία, με την οποία τερματίστηκαν οι συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι Σύροι στρατιώτες μπήκαν στην Ντεράα αλ Μπαλάντ, όπως αποκαλούνται τα νότια προάστια της πόλης τα οποία πολιορκούνταν επί μήνες από το καθεστώς. «Ύψωσαν την εθνική σημαία, εγκατέστησαν στρατιωτικά (φυλάκια) και ερεύνησαν τη ζώνη ώστε να την κηρύξουν ελεύθερη από τρομοκράτες» μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Τη συμφωνία με τους αντάρτες διαπραγματεύτηκε η Ρωσία, η σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Στους αντάρτες που θα παραδώσουν τα όπλα τους και στους άνδρες που δεν έχουν υπηρετήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία δίνεται η δυνατότητα να παραμείνουν στην Ντεράα αλ Μπαλάντ. Όσοι αρνηθούν να καταθέσουν τα όπλα θα μεταφερθούν σε άλλες περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, στα βόρεια.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι στρατιώτες θα ερευνήσουν όλα τα σπίτια και θα καταγράψουν τα ονόματα εκείνων που αποφάσισαν να παραμείνουν στην πόλη.

Από τις φονικές μάχες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εκτοπίστηκαν περίπου 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους παιδιά, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Η πόλη Ντεράα ήταν το λίκνο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Άσαντ, το 2011. Στον πόλεμο που ακολούθησε σκοτώθηκαν περίπου 380.000 άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν.

(pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί