“Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη να διατηρηθούν και να επικεντρωθούν οι συλλογικές προσπάθειες στην καταπολέμηση του Νταές (ακρωνύμιο στα αραβικά του Ισλαμικού Κράτους σ.σ.). Καλούμε όλες τις πλευρές να αποτρέψουν οποιοδήποτε κενό ασφαλείας μέσα στα κέντρα κράτησης του Νταές και στα περίχωρά τους”, τόνισαν σε κοινή δήλωση οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό και Ιβέτ Κούπερ, η Γερμανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Σεράπ Γκιουλέρ και ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Συρία Τομ Μπάρακ.
“Για να απαντήσουμε στις ανησυχίες αυτές, συμφωνήσαμε να συγκαλέσουμε γρήγορα συνεδρίαση του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Νταές”, προσθέτουν.
Οι τέσσερις διπλωμάτες, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα, καλούν επίσης τις εμπόλεμες πλευρές “να συμφωνήσουν γρήγορα σε μια μόνιμη εκεχειρία και να επαναλάβουν μόλις καταστεί δυνατό τις διαπραγματεύσεις για την ειρηνική και διαρκή ενσωμάτωση του βορειοανατολικού τμήματος της Συρίας στους κόλπους ενός ενιαίου και κυρίαρχου συριακού κράτους που σέβεται και προστατεύει αποτελεσματικά τα δικαιώματα όλων των πολιτών του”.
Η επίθεση που ξεκίνησαν με επιτυχία οι κυβερνητικές δυνάμεις της Δαμασκού και οι σύμμαχοί τους κατά των εδαφών που ελέγχονταν έως τώρα από τον συνασπισμό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), στον οποίο κυριαρχούν οι Κούρδοι, προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες σε σχέση με τους καταυλισμούς και τις φυλακές στη βορειανατολική Συρία, όπου οι ΣΔΔ φρουρούσαν χιλιάδες πρώην τζιχαντιστές του ΙΚ και τις οικογένειές τους από το 2019.
Για να αποτραπούν αποδράσεις και οι τζιχαντιστές να μην πληθύνουν τις τάξεις του ΙΚ που παραμένει ενεργό στη Συρία, οι ΗΠΑ άρχισαν να μεταφέρουν φυλακισμένους, μεταξύ των οποίων Ευρωπαίοι, προς το γειτονικό Ιράκ.
Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι θέλει να μεταφέρει έως 7.000 υπόπτους του ΙΚ.
Το ΙΚ ανέκτησε δυνάμεις μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024 και την εγκατάσταση στη Δαμασκό της κυβέρνησης του προέδρου Άχμαντ αλ Σάρα, ενός πρώην τζιχαντιστή.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία διεξήγαγαν πλήγματα κατά του ΙΚ στη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες, για να αποτραπεί, σύμφωνα με το Παρίσι, μια αναζωπύρωση της οργάνωσης που είχε καταφέρει να ελέγχει ένα τεράστιο έδαφος που εκτεινόταν στη Συρία και στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 προτού ηττηθεί από τον διεθνή συνασπισμό το 2019.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ν. Χαρδαλιάς από Ίλιον: «Παραδίδουμε στις γειτονιές της Δ. Αθήνας ασφαλείς και σύγχρονους χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά μας»
- Σε εκδήλωση του ΥΠΕΝ αύριο ο Κ. Μητσοτάκης
- Όταν η τέχνη του δρόμου «παντρεύεται» με τη φύση (Vid)
- Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι σχεδιάζει τουλάχιστον 3 ακόμη εβδομάδες στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Ιράν
- ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 – Μείωση 50% για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς
- «Θα πέθαινα για έναν καφέ!» – Με ένα ΒΙΝΤΕΟ στα social ο Νετανιάχου χλευάζει θεωρίες που τον ήθελαν νεκρό
- Ιράκ: Πληροφορίες για επίθεση με drones και ρουκέτες σε στρατιωτική βάση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης
- Η Ουγγαρία έχει αναστατώσει τους διεθνιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Συνελήφθησαν 5 άτομα για οπαδική επίθεση που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2025 στην Αθήνα
- Χρυσόψαρο οδηγεί ειδικά κατασκευασμένο “αυτοκίνητο” και σπάει ρεκόρ Γκίνες (ΒΙΝΤΕΟ)









