Συνομιλία Ζ. Μπορέλ-Α. Μπλίνκεν: Κανένας λόγος να απομακρυνθεί το προσωπικό της ΕΕ από την Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξήγησε ότι δεν πρόκειται για εκκένωση, αλλά απλώς το «μη κρίσιμο» προσωπικό είναι ελεύθερο να εγκαταλείψει τη χώρα εάν το επιθυμεί.

Δεν υπάρχει λόγος να απομακρυνθεί το προσωπικό της ΕΕ από την Ουκρανία, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ενημέρωση που είχαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ από τον Αμερικανό ομόλογό τους, ‘Αντονι Μπλίνκεν.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξήγησε ότι δεν πρόκειται για εκκένωση, αλλά απλώς το «μη κρίσιμο» προσωπικό είναι ελεύθερο να εγκαταλείψει τη χώρα εάν το επιθυμεί. «Αυτό δεν είναι εκκένωση», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ, ερωτηθείς σχετικά κατά τη συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες.

Ο Α. Μπλίνκεν ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη. «Ήταν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση», είπε ο Ζ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Μπλίνκεν πριν και μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι καινούριο που να δικαιολογεί την ανησυχία ή το φόβο για άμεσες επιθέσεις», δήλωσε ο Μπορέλ. «Δεν πρέπει να τους αφήνουμε να παίζουν με τα νεύρα μας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά τον βαθμό της απειλής και πότε πρέπει να αντιδράσουμε».

«Κάνουμε διπλωματικές προσπάθειες να πείσουμε τη Ρωσία ότι ο δρόμος του διαλόγου θα συνεχιστεί, παρά τη ρητορική της Ρωσίας που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη», είπε ο Μπορέλ.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα από εδώ και πέρα, ο Ζ. Μπορέλ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να απαντήσουν γραπτώς στις αξιώσεις της Ρωσίας. «Γνωρίζουμε τους όρους αυτής της απάντησης», τόνισε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι προετοιμάζεται σε συντονισμό μεταξύ Ουάσιγκτον και ΕΕ. «Όταν η απάντηση σταλεί γραπτώς, οι Ρώσοι θα πρέπει να τη μελετήσουν και το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από τη δική τους απάντηση», είπε.

Όλα γίνονται σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ σχεδιάζει μέτρα με υψηλό οικονομικό κόστος, σε περίπτωση ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία. «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε μια πιθανή επίθεση της Ρωσίας. Θα είναι άμεση και αποφασιστική η απάντησή μας και με ενότητα όχι μόνο εντός της ΕΕ, αλλά και διεθνώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

photo vid screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί