«Σύννεφα» πάνω από την πολυκομματική κυβέρνηση του Ισραήλ – Το ατόπημα του πρωθυπουργού που εξόργισε τους πολίτες

Ένα περίεργο περιστατικό, στο οποίο εμπλέκεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ,

έχει εξοργίσει πολλούς πολίτες, οι οποίοι σε μέσα κοινωνικής κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν την απογοήτευσή τους από την υφιστάμενη κυβέρνηση.


Ο Πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων για αθέτηση των εκλογικών του υποσχέσεων, για το υψηλό κόστος ζωής και την κακή διαχείριση της πανδημίας.


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αρχηγού της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τη Δευτέρα, οι κάμερες «συνέλαβαν» τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να κάνει μια κίνηση με το χέρι του δείχνοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι παράφρων και υπονοώντας ότι τα λόγια του είναι ασήμαντα.

Οι ενέργειες του πρωθυπουργού προκάλεσαν ζωηρές συζητήσεις στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τις αναρτήσεις να αναδεικνύουν τον θυμό των πολιτών για τον Μπένετ και τις πολιτικές του και να τον καλούν να παραιτηθεί.

Αυξανόμενη πίεση

Ωστόσο, η απογοήτευση του κοινού δεν περιορίστηκε μόνο στην υγειονομική κρίση. Η οργή στράφηκε επίσης στον τρόπο με τον οποίο ο Μπένετ χειρίστηκε τις οικονομικές επιπτώσεις, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την έλλειψη οικονομικής βοήθειας σε όσους έχασαν το εισόδημά τους.

Η δυσαρέσκεια εκφράστηκε και στους αριθμούς. Δημοσκόπηση του Ιανουαρίου που διεξήχθη από την Israel Hayom, μια από τις κορυφαίες εφημερίδες της χώρας, αποκάλυψε ότι μόνο το 22% των Ισραηλινών ήταν ικανοποιημένοι με τη συμπεριφορά της κυβέρνησης της οποίας ηγείται ο Μπένετ.

Το 30% τη βαθμολόγησε μέτρια, ενώ το 48% θεώρησε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά την πανδημία.

Μια άλλη έρευνα αποκάλυψε ότι μόνο το 4% των Ισραηλινών ήθελε να δει τον Μπένετ στην πρωθυπουργική θέση. Οι συνάδελφοί του στο κόμμα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ και ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ έλαβαν επίσης χαμηλές βαθμολογίες, 20 και 11% αντίστοιχα. Ο Νετανιάχου, από την άλλη πλευρά, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, λαμβάνοντας υποστήριξη της τάξης του 31%.


Σε πολλές αναρτήσεις φαίνεται ότι η δυσαρέσκεια δεν αφορά μόνο στην πανδημία. Κάποιοι εξακολουθούν να θυμούνται τις προεκλογικές του υποσχέσεις να διατηρήσει τον δεξιό του προσανατολισμό, πράγμα που μετά αθέτησε ενώνοντας τις δυνάμεις του με τους φιλελεύθερους για να αναλάβει την ηγεσία. Άλλοι τον κατηγορούν για υψηλούς φόρους και άνευ προηγουμένου κόστος ζωής, και υπάρχουν και εκείνοι που τον κατηγορούν για προδοσία της ιδεολογίας του και διαμόρφωση με ένα ισλαμικό κόμμα που πιστεύεται ότι έχει δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, κίνημα που έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες της περιοχής και αλλού.


Ο Μπένετ αναμένεται να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, αφήνοντας τη θέση του για τον Λάπιντ. Αλλά το ερώτημα παραμένει αν αυτή η κυβέρνηση θα καταφέρει να φτάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς η δημόσια πίεση συνεχίζει να αυξάνεται και οι διαδηλώσεις εναντίον της αρχίζουν να ανεβαίνουν.

(sputniknews)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί