Οπως ανέφερε στο Χ το παράρτημα της Κωνσταντινούπολης της Ένωσης Προοδευτικών Δικηγόρων (CHD), ο αριθμός των συλλήψεων υπερβαίνει τις 400.
Οι αρχές δεν έδωσαν αμέσως στοιχεία.
Δημοσιογράφοι του AFP έγιναν μάρτυρες δεκάδων συλλήψεων στις συνοικίες Μπεσίκτας και Μετζιντιέκοϊ στον ευρωπαϊκό τομέα της πόλης, όπου η αστυνομία απέκλεισε τους δρόμους που οδηγούσαν στην πλατεία Ταξίμ.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται σε αυτή την τεράστια παραλιακή λεωφόρο, θέατρο σημαντικών αγώνων για τη δημοκρατία στο παρελθόν, από τότε που οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στο κοντινό πάρκο Γκεζί συγκλόνισαν την κυβέρνηση το 2013.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η αστυνομία είχε αποκλείσει την πλατεία για αρκετές ημέρες.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε χθες Τετάρτη τη σύλληψη περισσότερων από 100 ανθρώπων πριν από την Πρωτομαγιά στην Τουρκία, προτρέποντας τις αρχές να άρουν την απαγόρευση των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ.
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν σήμερα σε δύο περιοχές στον ασιατικό τομέα της πόλης κατόπιν αιτήματος των συνδικάτων, σύμφωνα με εικόνες από τουρκικά μέσα ενημέρωσης και έναν εικονολήπτη του AFP.
«Η πλατεία Ταξίμ πρέπει να ανακτηθεί από αυτό το καταπιεστικό καθεστώς», δήλωσε ο Οζγκούρ Οζέλ, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκράτες), της κύριας δύναμης της αντιπολίτευσης, σε μία από τις συγκεντρώσεις.
Η Κωνσταντινούπολη αποτέλεσε θέατρο μεγάλων διαδηλώσεων στα τέλη Μαρτίου, σε τόσο μεγάλη έκταση που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2013, μετά τη σύλληψη του δημάρχου της αντιπολίτευσης της πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου, του κύριου αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σχεδόν 2.000 άτομα συνελήφθησαν για συμμετοχή σε απαγορευμένες διαδηλώσεις, σύμφωνα με τις αρχές.
⚔️⚔️⚔️ THE HIDDEN TRUTH
— The Watchman (@WatchmanHQ) May 1, 2025
TURKISH POLICE CRACK DOWN ON MAY DAY PROTESTERS
May 1, 2025: In Istanbul, riot cops swarmed workers, activists, and opposition voices protesting the arrest of Mayor İmamoğlu and demanding labor rights.
Dragged into buses, silenced by force. This is… pic.twitter.com/cLrwmzxRSi
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ – EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κ. Μητσοτάκης για Γλύκατζη-Αρβελέρ: Η διαδρομή της είναι μία διαρκής απόδειξη της δύναμης της θέλησης
- Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή οι 8 δράστες για δεκάδες κλοπές, με λεία “μαμούθ” άνω των 400.000 ευρώ
- Κ. Πιερρακάκης προσερχόμενος στο Eurogroup: Είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε τον διεθνή ρόλο του ευρώ
- Πέθανε ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντιβάλ – Είχε παίξει στις ταινίες “Ο Νονός” και “Αποκάλυψη Τώρα”
- Αττική: Παρίσταναν τους ηλεκτρολόγους και εξαπατούσαν τα θύματά τους – Εξιχνιάστηκαν 14 περιπτώσεις
- Τραγικό τέλος είχε η εξαφάνιση 55χρονου από τη Χαλκιδική – Εντοπίστηκε νεκρός στις Συκιές Θεσσαλονίκης
- Αυστρία: Δίωξη για τρομοκρατία σε 21χρονο που σχεδίαζε επίθεση σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ
- Η τελευταία χρονιά πριν τις εκλογές! Τι είπε ο Μητσοτάκης με αναφορά στα «αβέβαια χρόνια» που έρχονται
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια φέρουν την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη
- ΕΕΔ: “Αξιώνουμε πλήρη ενημέρωση για τους σχεδιασμούς σχετικά με την εισαγωγή της AI στη Δικαιοσύνη”









