Συνεχίζεται η προσπάθεια διακοπής του αγωγού Nord Stream 2

Η κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας βαθαίνει καθώς οι ΗΠΑ κινούνται, δια στόματος Μπάιντεν προς την ακύρωση και του αγωγού Nord Stream 2 ο οποίος θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία και οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις ήδη στις εταιρείες που εμπλέκονται ενώ επέκτειναν τις κυρώσεις και προς τη Ρωσία γι αυτό το ζήτημα.

Η Γερμανία, η έταιρη θιγόμενη πλευρά στο ζήτημα, τηρεί μία χλιαρή στάση απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις, με τη Γερμανική Κυβέρνηση να επιθυμεί την ολοκλήρωση και λειτουργία του αγωγού και για το λόγο αυτό προσπαθεί να ολοκληρώσει το έργο με όσα μέσα διαθέτει και τη βοήθεια των Ρώσων.

Άποψη τω ΗΠΑ είναι ότι ο αγωγός αυτός θα έχει σαν αποτέλεσμα την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας και διαφόρων συν αυτώ χωρών με αποτέλεσμα τη διάσπαση του κοινού μετώπου κατά της Ρωσίας που έχουν στήσει οι ΗΠΑ. Η κατάσταση στην Ουκρανία περιπλέκει ακόμα περισσότερο την υπόθεση καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να μαζέψουν τους πάντες στην Ευρώπη κατά της Ρωσίας με ένα πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή με αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να μη δίνουν ήδη την απαραίτητη προσοχή στο ζήτημα μη θέλοντας να έρθουν σε ρήξη με τη Ρωσία για περιοχές που κατοικούν Ρώσοι ακριβώς στην πόρτα της Ρωσίας.

Με τη Γερμανία αυτή τη στιγμή να είναι διατεθειμένη να έχει άμεσα φθηνή ενέργεια με αντάλλαγμα πληθώρα συναλλάγματος σε ευρώ προς τη Ρωσία πράγμα που θα λύσει αρκετά θέματα στη ρωσική οικονομία, παραμένει μία κίνηση ακατανόητη για αρκετούς σε Ευρώπη και Αμερική από τη στιγμή που η Ρωσία απειλεί τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.