Σύμβουλος Πούτιν: Οι ΗΠΑ «κανιβαλίζουν» την Ευρώπη

Σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, Μαξίμ Ορέσκιν, η επιμονή των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία έχει προκαλέσει ύφεση, ιδιαίτερα στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό Expert που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Oreshkin είπε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους προκάλεσαν την απώλεια της ενεργειακής ασφάλειας και της σημαντικής εξαγωγικής αγοράς της ΕΕ.

Ο Oreshkin αναφέρθηκε στους βασικούς παράγοντες στους οποίους βασίζεται η οικονομική ευημερία της ΕΕ, όπως τους παρουσίασε ο εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Josep Borrell. Μεταξύ αυτών θα ήταν η εύκολη διαθεσιμότητα ενεργειακών πόρων από την Ρωσία, η χρήση φθηνής παραγωγής στην Κίνα και η πρόσβαση τόσο στη ρωσική όσο και στην κινεζική αγορά.

«Η σταδιακή απώλεια αυτών των παραγόντων οδηγεί την οικονομία της ΕΕ σε μακροπρόθεσμη στασιμότητα», υποστήριξε ο Oreshkin, «επειδή οι ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν έχουν πλέον ούτε την εξαγωγική αγορά ούτε τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα που είχαν πριν από πέντε έως δέκα χρόνια».

Ο Oreshkin κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «κανιβαλίζουν τους ευρωπαίους εταίρους τους και καταστρέφουν τις χημικές βιομηχανίες, την αυτοκινητοβιομηχανία και άλλες βιομηχανίες της Ευρώπης». Αυτό συμβαίνει εν μέσω μιας ευρύτερης αποσύνθεσης της Δύσης και του οικονομικού της μοντέλου.

«Οι οικονομίες του παγκόσμιου Βορρά -ΗΠΑ, Ιαπωνία, ΕΕ- χάνουν σιγά σιγά το καθεστώς τους, την σημασία τους. Αυτή η σταδιακή πτώση των χωρών του παγκόσμιου Βορρά και η ανάπτυξη των χωρών της Ανατολής και του Νότου είναι αυτό που θα διαμορφώσει το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο στο μέλλον» είπε ο Oreshkin, σημειώνοντας ότι η Κίνα έχει ήδη γίνει η κορυφαία παγκόσμια οικονομία, ενώ η Ρωσία είναι τώρα η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και «είναι σε καλό δρόμο να ξεπεράσει την Ιαπωνία ως την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο».

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί