Συμβιβασμός ή κατάρρευση – Τι ισχύει αυτή την στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Ολλανδοί θέλουν Μνημόνιο, οι Ιταλοί αντιδρούν...

Θέλοντας να γεφυρωθεί το χάσμα Βορρά και Νότου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιστρέφουν στις οθόνες τους!

Μία ακόμη τηλεδιάσκεψη ακολουθεί μετά το προσωρινό «ναυάγιο».

Η άκαμπτη στάση της Ολλανδίας, πίσω από την οποία κρύβεται η Γερμανία, που δεν ήθελε ούτε μια αναφορά στο ζήτημα της αμοιβαιοποίησης του χρέους εμπόδισαν τον συμβιβασμό, ο οποίος αν δεν επιτευχθεί, τότε η Ευρώπη θα οδηγηθεί στην διάσπαση. Ούτε η Ρώμη φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει.

«Η Γερμανία δεν θα έχει κανένα όφελος εάν η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση. Όλες οι χώρες θα υποστούν τις συνέπειες. Καμία χώρα δεν θα κερδίσει από την αδυναμία της Ευρώπης και έχουμε την μεγαλύτερη αδυναμία από την εποχή του πολέμου. Οι οικονομίες μας βρίσκονται ενώπιον μια σκληρής δοκιμασίας», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην Bild o Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Παράλληλα ζήτησε την χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πρέπει να αναπτύξουμε χρηματοπιστωτικά εργαλεία και να αποκτήσουμε ικανότητες αντίδρασης. Δεν ζητάμε από την Γερμανία και την Ολλανδία να υποχρεωθούν να πληρώσουν τα χρέη μας. Ζητάμε την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Διαφορετικά θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και ο καθένας θα κάνει αυτό που νομίζει σωστό. Μια ταχεία ανάκαμψη είναι θετική για όλους», πρόσθεσε.

Το euronews, από την πλευρά του, μεταδίδει:

«Ευρωομόλογα ή τίποτα. Αυτή είναι η θέση της ιταλικής κύβερνησης που δεν έχει διάθεση για διαπραγματεύσεις. Η αντίθεση κάποιων κρατών του Βορρά κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη όχι μόνο για εκείνους του Ιταλούς που παραδοσιακά είναι ευρωσκεπτικιστές αλλά και για εκείνους που ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για τις χώρες του Βορρά και την Γερμανία μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος αλλά όχι με την προσφυγή σε κορονο-oμόλογο.

«Νομίζω είναι σαφές πως η ανάκαμψη της Ευρώπη θα είναι μια μεγάλη ενέργεια που πρέπει να οργανώσουμε μαζί. Και όπως όλοι γνωρίζουν, θεωρώ πως είναι απολύτως δυνατό να το κάνουμε αυτό εντός του πλαισίου που ήδη υπάρχει», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Η στάση της Χάγης πάντως, είναι άκαμπτη ακόμα και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Οι Ολλανδοί υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται να αποδεκτούν δανεισμό χωρίς όρους, δηλαδή χωρίς Μνημόνιο, κάτι που ούτε συζητά ο Νότος.

Αναμένουμε τι μέλλει γενέσθαι…

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί