Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο: Ποια είναι τα κύρια σημεία – Ποιες χώρες διαφώνησαν

Mετά από εννέα χρόνια έντονων διαφωνιών και διαπραγματεύσεων υπερψηφίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης (10/4) από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το νομοθετικό πακέτο για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Μετανάστευσης και Ασύλου

Δείτε τις δέκα βασικές ρυθμίσεις

  1. “Υποχρέωση αλληλεγγύης”: Σύμφωνα με τους προτεινόμενους κανόνες, οι 27 χώρες της ΕΕ θα πρέπει είτε να υποδεχθούν χιλιάδες μετανάστες από χώρες “πρώτης γραμμής”, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, είτε να παράσχουν επιπλέον χρηματοδότηση ή πόρους αντί αυτού.
  2. Το σύμφωνο αναφέρει επίσης ότι οι αιτήσεις ασύλου με “χαμηλές πιθανότητες αποδοχής” θα πρέπει να εξετάζονται γρήγορα, χωρίς απαραίτητα να γίνεται δεκτός ο αιτών στο έδαφος της ΕΕ.
  3. Η συμφωνία στοχεύει επίσης στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου εντός 12 εβδομάδων το πολύ. Σε περίπτωση απόρριψης, οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να επιστρέφονται βίαια στη χώρα καταγωγής τους εντός της ίδιας περιόδου.
  4. Θεσπίζονται νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την αναγνώριση του καθεστώτος πρόσφυγα και της επικουρικής προστασίας, καθώς και σχετικά με τα δικαιώματα που παρέχονται σε όσους δικαιούνται προστασία. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αξιολογούν την κατάσταση στη χώρα καταγωγής με βάση πληροφορίες από τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο, ενώ το καθεστώς του πρόσφυγα θα επανεξετάζεται τακτικά. Οι αιτούντες προστασία θα πρέπει να παραμένουν στο έδαφος του κράτους-μέλους που είναι υπεύθυνο για την αίτησή τους ή στο οποίο χορηγήθηκε η προστασία.
  5. Οι μετανάστες θα υπόκεινται σε αυστηρότερη διαδικασία ελέγχου πριν από την είσοδο εντός επτά ημερών, η οποία θα περιλαμβάνει ελέγχους ταυτοποίησης, υγείας και ασφάλειας.
  6. Θα συλλέγονται βιομετρικά δεδομένα για κάθε μετανάστη ηλικίας έξι ετών και άνω και θα υπάρχει μηχανισμός για την αντιμετώπιση ξαφνικών αυξήσεων στις αφίξεις.
  7. Καθορίζονται επίσης νέα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένα κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας (πρώην κανόνες του Δουβλίνου).
  8. Για την επανεγκατάσταση και την εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους, τα κράτη-μέλη θα αναλαμβάνουν, σε εθελοντική βάση, να υποδεχθούν αναγνωρισμένους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), πρόσφυγες από άλλες χώρες, οι οποίοι θα φθάνουν στο έδαφος της ΕΕ με νόμιμο, οργανωμένο και ασφαλή τρόπο
  9. Οι εγγεγραμμένοι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να αρχίσουν να εργάζονται το αργότερο έξι μήνες μετά την υποβολή της αίτησής τους
  10. Προβλέπονται κανόνες για τις συνθήκες κράτησης και τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας, ώστε να αποθαρρύνονται οι αιτούντες άσυλο από το να μετακινούνται εντός της ΕΕ.

Το μεταναστευτικό σύμφωνο υποστηρίχθηκε από τις δύο κύριες πολιτικές ομάδες – την κεντροδεξιά Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ομάδα ΕΛΚ) και την κεντροαριστερή Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Ποιες χώρες διαφώνησαν

Η Ουγγαρία δε θα υποδεχθεί κανέναν παράτυπο μετανάστη “ανεξάρτητα από οποιοδήποτε σύμφωνο μετανάστευσης”, ενώ και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ απέρριψε ως “απαράδεκτο” τον μηχανισμό υποδοχής ορισμένων αιτούντων άσυλο ή την καταβολή χρημάτων σε ένα ταμείο της ΕΕ για τα κράτη της πρώτης γραμμής.
Αν και πολλοί ευρωβουλευτές χαιρέτισαν το αποτέλεσμα, αρκετοί τόνισαν ότι η συμφωνία δεν είναι “τέλεια”.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί