• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στροφή προς… ανατολάς για τους Βρετανούς: Έτοιμοι να ενταχθούν στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού

Στροφή προς… ανατολάς για τους Βρετανούς: Έτοιμοι να ενταχθούν στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού

Αίτημα ένταξης στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού (CPTPP), αναμένεται να υποβάλλει η Βρετανία, την επόμενη εβδομάδα, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Η Βρετανία αναμένεται να υποβάλλει, την ερχόμενη εβδομάδα, επίσημο αίτημα ένταξης στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου «Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για τη Σύμπραξη χωρών του Ειρηνικού» (CPTPP), ενώ οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα μέσα στο έτος.

Μετά το Brexit, η Βρετανία έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να ενταχθεί στη συμφωνία CPTPP, η οποία καταργεί τους περισσότερους δασμούς μεταξύ Αυστραλίας, Μπρουνέι, Καναδά, Χιλής, Ιαπωνίας, Μαλαισίας, Μεξικού, Νέας Ζηλανδίας, Περού, Σιγκαπούρης και Βιετνάμ.

«Ένα χρόνο μετά την αποχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σφυρηλατούμε νέες εταιρικές σχέσεις που θα αποφέρουν τεράστια οικονομικά οφέλη για τον λαό της Βρετανία», σημείωσε, ειδικότερα, σε ανακοίνωση του ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Με την ενταξη της χώρας στη συμφωνία, αναμένεται να καταργηθούν δασμοί σε τρόφιμα, ποτά και αυτοκίνητα, ενώ επιδιώκεται και η ενίσχυση των τομέων της τεχνολογίας και των υπηρεσιών.

sputnik/photo pexels