«Η σωματική και ψυχολογική κακομεταχείριση επαναλαμβανόταν καθημερινά. Μας χτύπαγαν, μας έσερναν. Μας σφάλιζαν τα μάτια. Μας έδεναν χειροπόδαρα», είπε σε δημοσιογράφους ο Ραφαέλ Μπορέγο, μέλος του στόλου.
Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι κλείστηκε συμφωνία με το Ισραήλ προκειμένου η πρώτη ομάδα 21 ισπανών ακτιβιστών να μπορέσει να επιστρέψει αεροπορικώς εντός της ημέρας.
Όλοι δέχτηκαν να υπογράψουν έγγραφο στο οποίο αναγνώρισαν ότι εισήλθαν παρανόμως στο Ισραήλ, ανέφερε ο κ. Άλβαρες. Οι υπόλοιποι 28 αρνούνται μέχρι τώρα να το κάνουν και αναμένεται να παραμείνουν υπό κράτηση περισσότερο, σημείωσε ο καταλανός ευρωβουλευτής και δικηγόρος Τζάουμε Άζενς στην ισπανική δημόσια τηλεόραση.
Τέσσερις πορτογάλοι ακτιβιστές αναμενόταν παράλληλα να φθάσουν στη Λισαβόνα χθες βράδυ, σύμφωνα με το πορτογαλικό ΥΠΕΞ.
Μέρος του στόλου αναχώρησε από τη Βαρκελόνη στις αρχές Σεπτεμβρίου, με σκοπό να σπάσει τον αποκλεισμό που επιβάλλεται από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακο. Όμως αναχαιτίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό.
Ανάμεσα στα μέλη του στόλου, ακτιβιστές από δεκάδες χώρες, βρισκόταν η σουηδή νεαρή Γκρέτα Τούνμπεργκ και διάφορες πολιτικές προσωπικότητες, ανάμεσά τους η πρώην δήμαρχος Βαρκελόνης Άντα Κολάου, η οποία επέστρεψε χθες βράδυ στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.
Εκατοντάδες ακτιβιστές που βρίσκονταν πάνω στα πλοία του στόλου και τέθηκαν υπό κράτηση από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναμένουν την απέλασή τους. Ήδη 137 ακτιβιστές μεταφέρθηκαν αεροπορικώς το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.
Η Ισπανία συγκαταλέγεται στις πιο επικριτικές φωνές στην Ευρώπη όσον αφορά τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EFE photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “Subway Surfing”: Η νέα επικίνδυνη τρέλα που σαρώνει στο TikTok και σκοτώνει παιδιά τη Νέα Υόρκη, vid
- Μερτς: “Σκάνδαλο” ενδεχόμενος αποκλεισμός του Ισραήλ από την Eurovision
- Δικαστήριο παρέτεινε την κράτηση Ουκρανού υπόπτου που καταζητείται στην υπόθεση των εκρήξεων στον αγωγό Nord Stream
- Νόμπελ Ιατρικής 2025: Σε τρεις επιστήμονες για τους μηχανισμούς που εμποδίζουν τα αυτοάνοσα
- Ρωσία: Οι Βρετανοί ετοιμάζουν μεγάλη προβοκάτσια
- Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ρεθύμνου: Δωρεάν υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής υποστήριξης σε γυναίκες
- ΕΣΥ: Τα αποτελέσματα δύο μεταρρυθμίσεων- Αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας απο τους πολίτες και ηλεκτρονικό κλείσιμο ραντεβού
- Εκτός τόπου και χρόνου η Καμάλα: Δείτε τι είπε για τον Τραμπ – Video
- Χανιά: Κλειστό και αύριο Τρίτη το φαράγγι της Σαμαριάς, λόγω κακοκαιρίας
- Θεσσαλονίκη: Αυξήθηκε ο αριθμός των βιοτεχνιών που έκλεισαν επειδή ήταν ασύμφορες