Στο ναδίρ οι σχέσεις Σουηδίας Ουγγαρίας – Ορμπάν: Έτσι οι Σουηδοί δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ

Οι σχέσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Σουηδίας είναι κακές και πρέπει να βελτιωθούν πριν εγκριθεί η προσπάθεια του σκανδιναβικού κράτους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ.

Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, αντιμέτωπη με την αντίσταση τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ουγγαρία, η σουηδική κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο να αναβάλει τον στόχο της ένταξης στο ΝΑΤΟ από τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στο Βίλνιους, στη συνάντηση του μπλοκ στην Ουάσιγκτον τον προσεχή Απρίλιο.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Σουηδίας είναι κακές και πρέπει να βελτιωθούν πριν εγκριθεί η προσπάθεια του σκανδιναβικού κράτους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ.

«Η πολιτική σχέση μεταξύ Σουηδίας και Ουγγαρίας είναι τρομερά λανθασμένη και πρέπει πρώτα να βελτιωθούμε», είπε ο Όρμπαν. «Δεν θα θέλαμε να εισάγουμε πρώτα τις συγκρούσεις στο ΝΑΤΟ».

Νωρίτερα, ο επιτελάρχης του Όρμπαν δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Σουηδίας έχουν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό . Κατηγόρησε επίσης τους Σουηδούς πολιτικούς ότι «συνηθίζουν να αμφισβητούν συνεχώς την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία », καθώς και «υβρίζουν τους Ούγγρους ψηφοφόρους και βουλευτές και, μέσω αυτών, ολόκληρη την Ουγγαρία». Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για το πότε το ουγγρικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το σουηδική αίτημα για ένταξη, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα σημερινά μέλη.

Σχολιάζοντας την τελευταία δήλωση του Όρμπαν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την ελπίδα του ότι η αίτηση της Σουηδίας θα εγκριθεί και είπε ότι προτείνεται να γίνει κάτι τέτοιο. Μεταξύ άλλων, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε τις τουρκικές εκλογές και τους νέους αντιτρομοκρατικούς νόμους της Σουηδίας ως παράγοντες που μπορεί να διευκολύνουν την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας. Την ίδια στιγμή, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η επικείμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας προσφέρει απλώς «μια δυνατότητα, όχι μια εγγύηση».

Ωστόσο, σουηδικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούν αναφορές ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενδέχεται να αναβληθεί. Αντί να εγκριθεί στο Βίλνιους τον Ιούλιο, εξετάζεται τώρα το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ μόνο στη συνάντηση του μπλοκ στην Ουάσιγκτον τον προσεχή Απρίλιο. Μεταξύ άλλων, αυτό έχει πυροδοτήσει κριτική από τους Σοσιαλδημοκράτες, ένα κόμμα βαρέων βαρών που κυριαρχεί στην πολιτική της Σουηδίας από τη δεκαετία του 1930, για την έλλειψη σχεδίου Β. Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες, τώρα στην αντιπολίτευση, έχουν ζητήσει την εμβάθυνση της σκανδιναβικής συνεργασίας , εάν καθυστερήσει η είσοδος στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Tobias Billstrom του φιλελεύθερου-συντηρητικού Κόμματος των Μετριών που ηγείται της τρέχουσας κυβέρνησης μειοψηφίας επιβεβαίωσε ότι ο στόχος για τη Στοκχόλμη είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σε σχέση με τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί