Οι αρχές στη νότια Ισπανία εκκένωσαν κατοικημένες περιοχές καθώς υπάρχουν φόβοι για πιθανή υπερχείλιση μεγάλου ποταμού και προειδοποίησαν σήμερα για κατολισθήσεις, αφού η καταιγίδα Λεονάρντο σάρωσε την Ιβηρική Χερσόνησο.
Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας έως τώρα λόγω των συνεχών καταιγίδων που πλήττουν την Πορτογαλία και την Ισπανία με καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους τις τελευταίες εβδομάδες.
Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET προειδοποίησε ότι μία ακόμα καταιγίδα, η Μάρτα, θα πλήξει τη χερσόνησο αύριο, Σάββατο, φέρνοντας περισσότερες βροχοπτώσεις.
Αρκετές κατοικημένες περιοχές κοντά στις όχθες του Γουαδαλκιβίρ στην επαρχία της Κόρντοβα εκκενώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας λόγω της δραματικής ανόδου της στάθμης των υδάτων.
Απομακρύνθηκαν επίσης περίπου 1.500 κάτοικοι του Γκραθαλέμα, ενός ορεινού χωριού, καθώς το νερό ανάβλυσε μέσα από τα σπίτια και πλημμύρισε τους απότομους λιθόστρωτους δρόμους.
Ο περιφερειάρχης της Ανδαλουσίας Χουάν Μανουέλ Μορένο δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό SER ότι ο υδροφόρος ορίζοντας στα βουνά Γκραθαλέμα έχει υπερφορτωθεί και μπορεί να προκληθούν κατολισθήσεις.
«Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλες οπές ή χαντάκια. Εάν αυτό συμβεί κάτω από ένα σπίτι ή έναν δρόμο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι δραματικό», δήλωσε ο Μορένο.
Πρόσθεσε ότι οι γεωλόγοι αξιολογούν την κατάσταση στο Γκραθαλέμα για να καθορίσουν πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις επηρεάζουν και τον αγροτικό τομέα. Ο Φρανθίσκο Ελβίρα, επικεφαλής της αγροτικής ένωσης COAG στην επαρχία Χαέν, εκτίμησε τις μέχρι τώρα ζημίες στα 200 εκατ. ευρώ.
Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, το Πόρτο, ο ποταμός Ντούρο υπερχείλισε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, προκαλώντας περιορισμένες ζημιές στα παρόχθια καφέ. Στο νότιο τμήμα της χώρας, μεγάλα τμήματα της πόλης Αλκάσερ ντο Σαλ στον ποταμό Σάντο παραμένουμε ημιβυθισμένα για τρίτη συνεχή ημέρα.
Ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο δήλωσε αργά χθες, Πέμπτη, ότι η κυβέρνησή του παρέτεινε το καθεστώς καταστροφής σε 69 δήμους έως τα μέσα Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι αρκετές περιοχές απειλούνται από «πρωτοφανείς» βροχοπτώσεις και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πλημμυρών.
Ο διοικητής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Πορτογαλίας ANEPC Μάριο Σιλβέστρε δήλωσε ότι έξι ποτάμια –συμπεριλαμβανομένου του Τάγου— κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.
Η λεκάνη του ποταμού Τάγου τέθηκε σε ‘κόκκινο’ συναγερμό χθες λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης των υδάτων.
Δείτε το σχετικό video:
Heavy flooding in Santarém, Portugal 🇵🇹 (06.02.2026) pic.twitter.com/F6Egx6JvOI
— Disaster News (@Top_Disaster) February 6, 2026
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -LUSA)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αστεροσκοπείο Αθηνών: Ο χειμώνας του 2025-2026 ήταν ο 3ος βροχερότερος και ο 2ος θερμότερος στην Αθήνα
- Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
- Σε τι φέρεται να συμφώνησε το Ιράν – Τραμπ: Οι ΗΠΑ συνομιλούν με τους «κατάλληλους ανθρώπους»
- Κι όμως είναι αληθινά! Σπάνια ανθισμένα δέντρα δημιουργούν ένα εξωπραγματικό τοπίο, Vid
- ΗΠΑ: Δεν έχει ληφθεί ακόμη “καμία απόφαση” για το πώς θα ξαναρχίσουν οι πυρηνικές δοκιμές που διέταξε ο Τραμπ
- Ουκρανικά drones επιτέθηκαν στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ
- Επαγρύπνηση από τις τράπεζες ζήτησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
- Το Πολιτικό Γραφείο της Νέας Αριστεράς για την παραίτηση Χαρίτση – Μεταβατικός πρόεδρος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης
- Ευρήματα-σοκ σε πείραμα με συνεχιζόμενες κλωνοποιήσεις ποντικιών στην Ιαπωνία – Σε ποια γενιά δεν επέζησε ούτε ένα
- Κλοπιμαία μεγάλης αξίας εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης









